Hlavní obsah

Ekologičtí aktivisté v Praze vyšplhali na střechu ministerstva

Přenos z akce hnutí Extinction Rebellion ČR.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hnutí Extinction Rebellion nenásilnými akcemi poukazuje na zhoršující se stav životního prostředí.

Článek

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion připravili další akci, kterou chtějí poukázat na klimatickou krizi. Vypravili se k Ministerstvu životního prostředí, kde vyšplhali na střechu a rozvinuli plachtu s nápisem „Ministerstvo životního selhání Richarda Brabce?”. Přibližně desítka demonstrantů se také postavila ke vchodu do budovy s transparenty „Limity jsme my” a „Rebelie pro život”. Za selhání považují ekologická hnutí souhlasné stanovisko umožňující prodloužit těžbu uhlí v dole Bílina až do roku 2035, které ministerstvo vydalo minulý týden.

Podle protestujících je souhlas s těžbou nezákonný, protože nevyhodnotil dopady těžby a spalování uhlí na klima a protože prodloužení těžby není v souladu s cíli Pařížské klimatické dohody, kterou se Česko zavázalo plnit. Cílem akce je upozornit ministra životního prostředí Richarda Brabce, že je v jeho kompetenci a současně i jeho povinností přezkoumat a zrušit špatné rozhodnutí svých úředníků.

Mluvčí Extinction Rebellion Silvie Ledinská říká: „Stát neplní svoji roli při ochraně životního prostředí a klimatu, my jako občané nemůžeme nečinně přihlížet. Ekonomický růst založený na spalování fosilních paliv způsobuje katastrofální změny globálního klimatického a ekologického systému. To ohrožuje i stabilitu naší civilizace. Vědci již třicet let volají po změnách v hospodaření a po snížení emisí skleníkových plynů. Věříme, že náš protest je způsobem, jak přesvědčit státní orgány k odpovědnému jednání a neodkladnému řešení dlouhodobě přehlížených úkolů.“

Před necelým měsícem se v Praze trojice aktivistů připoutala k Úřadu vlády. Aktivisté sami akci nakonec ukončili, neboť ke Strakově akademii dorazili hasiči a záchranná služba, jejichž kapacitu nechtěli blokovat. Odpoutat je museli policisté. Pět lidí kvůli tomu čelí podezření z přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Minulý týden se zase objevili tři symboličtí oběšenci na brněnském náměstí Svobody. Na šibenici a stojící na kostce ledu symbolizovali, že si lidé utahují oprátku v případě, že nebudou různými opatřeními reagovat na projevy klimatické změny a nepřispějí k regulaci růstu průměrné globální teploty.

Happeningy a demonstrace za klima jsou v posledním roce čím dál častější po celém světě, a to především díky švédské studentce Gretě Thunbergové. Studenti na jaře několikrát stávkovali s tím, že nechtějí žít na planetě, která bude podle různých vědeckých studií na mnoha místech světa obtížněji obyvatelná než v uplynulých desetiletích či stoletích.

Reklama

Související témata:

Doporučované