Hlavní obsah

Drsné potyčky před Olšanskými hřbitovy. Sestřih příjezdu Nočních vlků do Prahy

Noční vlci v Praze.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Noční vlci dorazili do Prahy. Na Olšanských hřbitovech uctili členové nejstaršího ruského motorkářského klubu památku zesnulých sovětských vojáků.

Článek

Desítky členů nejstaršího ruského motorkářského klubu Noční vlci uctily na Olšanských hřbitovech památku zesnulých sovětských vojáků. Před zahájením akce vzbudilo na místě rozruch několik automobilů, které projely kolem hřbitovů s vyvěšenými vlajkami Evropské unie a Ukrajiny.

Video: Seznam.cz

Po chvíli se na místě zformovala skupina demonstrantů. Kromě ukrajinských a evropských vlajek drželi v rukou transparenty zaměřené proti Rusku a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Padala ostrá slova, nadávky, obě skupiny musela oddělit policie, která povolala do okolí Olšanských hřbitovů několik zásahových vozů.

Příjezd Nočních vlků měla policie pod kontrolou. Tábory příznivců a odpůrců zůstaly oddělené a nedošlo k žádným konfliktům. Obě skupiny na sebe pokřikovaly nadávky a hesla.

Video: Noční vlci uctili ve Slezsku památku zesnulých vojáků. V Polsku nás mají za teroristy, říká jeden z motorkářů

Svoji pouť motorkáři nazývají „Cesta vítězství“. O víkendu projížděli jižní Moravou. Zastavili se v Brně, Starovičkách a Hustopečích. Průvod ale dorazil do České republiky již v pátek. Konkrétně do Frýdku-Místku, kde motorkáři navštívili hřbitov a vzdali hold zesnulým sovětským a československým vojákům z druhé světové války.

Motorkáři svou cestu zahájili 22. dubna v Moskvě. Cílovou stanicí je Berlín, kam by měl průvod dorazit 9. května.

Celý záznam příjezdu Nočních vlků do Prahy.Video: Seznam Zprávy

Noční vlky aktivně podporuje ruský prezident Vladimir Putin a jejich činnost finančně podporuje ruský stát. Program motoristických akcí často doprovází i témata ruského vlastenectví, pravoslavné víry nebo oslavy osobnosti J. V. Stalina.

Při jízdě napříč Českou republikou motorkáře doprovází také poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Jeho rodiče v Břeclavi osvobodila roku 1945 právě Rudá armáda. „Tuhle tradici držím a jsem rád, že se mohu svobodně vyjádřit, přestože se to celé řadě lidí nelíbí,“ řekl Foldyna pro Lidovky.cz. Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček účast Foldyny na této akci označil za jeho soukromou aktivitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované