Hlavní obsah

Princ William odpilotoval helikoptéru do londýnské nemocnice, ve které se zároveň stal jejím patronem

Princ William odpilotoval helikoptéru do londýnské nemocnice.Video: Eva Krchová, Reuters

 

Reklama

Jeho královská Výsost vévoda z Cambridge usedl ve středu ráno do kokpitu záchranářské helikoptéry a odřídil ji na střechu londýnské královské nemocnice. Na heliportu čekal na vévodu personál nemocnice a všichni společně oslavili 30. výročí založení lékařského zařízeni. Zde skupina také odhalila plaketu připomínající princovu návštěvu. Informovala o tom ve středu britská televizní stanice ITV.

Článek

Letecká návštěva prince Williama v nemocnici nebyla náhodná. Vévoda z Cambridge v minulosti pracoval jako pilot záchranné helikoptéry u britského Královského letectva a později jako pilot vrtulníku záchranné služby East Anglian Air Ambulance.

Princ nastoupil do helikoptéry ze svého domova, z Kensingtonského paláce. Vzduchem princ William brázdil po dobu 25 minut a létal vzdušným prostorem nad ulicemi Londýna, který znal z dob své vojenské služby. Helikoptéra pak společně s posádkou přistála na střeše londýnské královské nemocnice. Celá událost byla součástí charitativní akce a byla uspořádána k třicátému výročí nemocnice. Cílem bylo zvýšit povědomí o práci tamějšího lékařského zařízení a podpořit rozvoj nemocnice.

Ačkoliv princ přiznal, že od loňského června nepilotoval, doprovázející pasažér – hlavní letecký kapitán nemocnice Neil Jeffers, vyjádřil obdiv k pilotním schopnostem Jeho Veličenstva. „Jeho Výsost létá sporadicky. Je to zaneprázdněný muž s povinnostmi. Navíc má rodinu, o kterou se stará a nemá tedy dostatek času na létání. Pakliže v sobě ale uchováváte ten řídící mechanismus, například jako u jízdy na kole, umět létat nezapomenete,” okomentoval Jeffers princovo letecké počínání. „Princ William je do létání velmi nadšený a na člověka, který se pilotování věnuje jen zběžně, létá princ neuvěřitelně dobře,” dodal Jeffers.

Sám princ William si let pochvaloval. „Létání tady okolo je nejlepší věc vůbec. Naprosto úžasné,” uvedl princ po přistání.

Během své návštěvy se princ také zúčastnil zdravotnické demonstrace a záchrany fiktivní oběti bodné rány.

Celá středeční událost se konala ve stejný den, kdy slavila princova manželka Catherine, vévodkyně z Cambridge, své 37. narozeniny. Když nemocniční personál předával princovi narozeninové přání a dárky, vévoda zažertoval: „I já jsem si dneska ráno vzpomněl. Takže jsem v pořádku.”

Reklama

Doporučované