Hlavní obsah

Kampaň za osvobození princezny Latífy končí, důvodem je fotka z Islandu

Foto: Profimedia.cz

Princezna Latífa na snímku z února 2021.

Reklama

Kampaň za osvobození dcery dubajského panovníka končí. Důvodem je další zveřejněná fotografie princezny Latífy na sociální síti Instagram, tentokrát z Islandu. Podle kampaně je na tom princezna nejlépe za posledních 20 let.

Článek

Fotografii s princeznou Latífou v pondělí zveřejnila na svém Instagramu Britka Sinted Taylorová. Podle stanice BBC ale není jasné, do jaké míry Latífa, která od začátku roku stále veřejně nevystoupila, je na snímku na základě své svobodné vůle. Právě BBC v únoru tohoto roku odvysílala video, na kterém Latífa tvrdí, že je proti své vůli zadržovaná ve střežené vile.

Podle záběrů, které vypluly na povrch, se princezna nacházela v „zabarikádované“ vile vlastního otce, kde ji drželi proti její vůli. „Je to vězení, všechna okna jsou zatemněná a nemůžu je otevřít. Dům hlídá pět policistů venku a dva uvnitř. Nemůžu ani jít ven na čerstvý vzduch,“ zaznělo v reportáži. Pro zveřejnění záběrů, které dokazují princeznino zajetí, se rozhodli k akci Tiina Jauhiainenová, Latífina blízká přítelkyně, Marcus Essabri, princeznin bratranec, a aktivista David Haigh.

Video vyvolalo mezinárodní pobouření a OSN vyzvalo k předložení důkazů, že je pětatřicetiletá dcera dubajského panovníka Muhammada bin Rašída Maktúma stále naživu. Během května a června se na sociálních sítích objevily další dva snímky. Nejdříve se na Instagramu objevila fotografie princezny v doprovodu dvou žen v obchodním centru v Dubaji, následně byly obě ženy po boku Latífy zachyceny také na letišti v Madridu.

V pondělí pak kampaň Free Latifa (Osvoboďte Latífu) vydala prohlášení, ve kterém potvrdila, že se princezna setkala se svým bratrancem Marcusem Essabrim. Island měli oba navštívit spolu s Taylorovou, která fotku na internet umístila. Podle BBC se britská občanka objevila ve společnosti Latífy už na předchozích fotografiích. „Skvělý výlet na Island s Latífou a Marcusem, “ stálo v popisku fotografie.

„Po schůzce (s Essabrim a Latífou) bylo rozhodnuto, že v tuto chvíli je nejvhodnějším krokem ukončení kampaně Free Latífa,“ uvedla kampaň v prohlášení. „Primárním účelem kampaně bylo vidět Latífu, jak vede svobodně svůj život, který si sama vybere,“ píše se v textu. „K dosažení tohoto cíle jsme ušli dlouhou cestu,“ uvádí kampaň.

„Bylo to emotivní setkání s mou sestřenkou na Islandu. Cítím se šťastně, že jsem s ní mohl strávit čas. Bylo uklidňující ji vidět tak šťastnou, v dobré náladě a soustředění na její další plány,“ řekl Essabri kampani Free Latífa. Podle spoluzakladatele kampaně Davida Haigha je současná situace pro princeznu „tou nejlepší za poslední dvě dekády, co se týká svobody“. „Je zcela správné a pochopitelné, že se musíme na vše, co se nyní děje, dívat s extrémní opatrností a situaci dále bedlivě sledovat,“ cituje Haigha stanice Sky News.

OSN v dubnu požádala o důkaz, že je princezna naživu. Chtěla si sjednat se zástupci emirátů schůzku, na níž by se jednalo o osudu Latífy i její starší sestry Šamsy. Šamsu podle britských médií nechal šajch Muhammad unést z Británie. Rodinnými aférami dubajského vládce se zabývají britské soudy kvůli jeho bývalé ženě Háje, která se i se dvěma dětmi uchýlila do Británie. Britský soud loni rozhodl, že šajch exmanželku zastrašoval. Šajchovi právníci obvinění odmítli.

Latífa, jedno z 25 dětí šejka Muhammada bin Rašída Maktúma, se o útěk z Dubaje pokoušela od svých šestnácti let. Nejdále se dostala v roce 2018, kdy odplula s pomocí Francouze Hervého Jauberta na jachtě.

Po osmi dnech ale na loď dorazilo komando a donutilo princeznu pomocí kouřových granátů vyjít z úkrytu. „Neopustila jsem zemi od roku 2000. Hodně jsem prosila, abych prostě mohla cestovat, studovat, dělat cokoli normálního. Ale nedovolí mi to,“ řekla na videu natočeném krátce před svým útěkem.

Komando ji odvezlo zpět do Dubaje a od té doby se princezna neobjevila na veřejnosti. Ministerstvo zahraničí SAE v roce 2018 v prohlášení oznámilo, že princezna žije doma s rodinou. Její otec později řekl, že akci považuje za „záchrannou misi“.

Na veřejnosti poté nebyla vidět ani slyšet až do začátku tohoto roku, kdy v tajně pořízených videích zveřejněných na Sky News tvrdila, že je „rukojmí“ a byla zbita, zdrogována a uvězněna pod ozbrojenou ochranou v královské vile.

Reklama

Související témata:

Doporučované