Hlavní obsah

Případ obřího podvodu s dotacemi na severu se rozšiřuje. Policie stíhá už i příjemce 111 milionů

Kauza ROP Severozápad se rozšířila o dalšího obviněného.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V kauze ROP Severozápad začala policie stíhat někdejšího činovníka a dnes řadového člena ODS. Dostal dotaci 111 milionů, podle policie podvodem.

Článek

Ve vyšetřování rozsáhlé dotační kauzy na severozápadě Čech přišel další posun.

Poté, co policisté před více než dvěma roky začali stíhat přes dvě desítky lidí – včetně ve své době vlivných podnikatelů i politiků, kteří o dotacích z Evropské unie rozhodovali, nebo rozdělování podle policie ovlivňovali, předali nyní obvinění i konkrétnímu příjemci.

Seznam zjistil, že kriminalisté v této souvislosti obvinili podnikatele a dnes řadového člena ODS Ahmada Raada. Viní ho, že se dopustil dotačního podvodu a poškodil finanční zájmy Evropské unie.

Ahmad Raad odmítl své postavení v případu komentovat. „Nemůžu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Seznamu a poté telefonický hovor ukončil.

Hlavní část kauzy dotací z ROP Severozápad, na níž policie pracovala dva roky, se přitom blíží ke konci. Policie zkraje roku oznámila, že 26 obviněných se začne seznamovat se spisem.

Co se týče nově obviněného Ahmada Raada, je pro něj obvinění v dotační kauze už druhý případ, v němž se v poslední době objevil. Před několika dny byl totiž kvůli solárnímu podvodu s fotovoltaickou elektrárnou v Moldavě na Teplicku zatím nepravomocně odsouzen na sedm let vězení.

Dotační případ, kvůli němuž byl obviněn, se týká stavby dvou hotelů v Chomutově. Šlo o projekty Hotel 99 a Apartmány 99. Ty dohromady získaly unijní dotace převyšující 110 milionů korun. A šlo vůbec o jednu z nejvyšších částek, jaká byla na stavbu nebo rekonstrukci hotelů v Česku přidělena.

40 milionů od Nováka

Aby Raad mohl zmíněnou dotaci z Evropské unie získat, musel dotačnímu úřad prokázat, že má na bankovním účtu dostatek peněz na stavbu. V jeho případě šlo u každého projektu o zhruba 39 milionů korun.

Raadova firma, která o dotace žádala, podle tvrzení policistů nevykonávala žádnou činnost. A neměla tedy na zajištění projektu dost peněz.

V policejním dokumentu, který Seznam získal, vyšetřovatelé uvádějí, že v případě žádosti o peníze na projekt Hotel 99 převedl na účet Raadovy firmy částku 40 milionů korun severočeský podnikatel Alexandr Novák, který je stíhán ve zmíněné hlavní větvi případu kvůli obvinění, že rozdělování dotací ovlivňoval.

Policisté tvrdí, že převod peněz od Nováka byl účelový, jen aby mohl Raad úřadu prokázat, že peníze má.

„Částku ve výši 40 000 000 Kč nijak nevyužil a nevyužil ji ani pro realizaci projektu, neboť dne 24. 11. 2008, tedy před samotným zahájením realizace projektu, po vystavení potvrzení, ji bankovním převodem vrátil zpět na bankovní účet vedený na Alexandra Nováka,“ uvádějí policisté.

Ahmad Raad u soudu. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

Na stavbě hotelu, na který Raad dostal dotaci, se navíc podílela právě Novákova firma. Při výslechu na policii to loni na podzim řekl podnikatel Patrik Oulický, který společně s Novákem a dalším obviněným aktérem této kauzy Danielem Ježkem spoluvlastnil firmu EDS.

„Já jsem ohledně toho hotelu žádné záležitosti neřešil. Společnost EDS ten projekt realizovala prostřednictvím subdodavatelů,“ odpověděl Oulický mimo jiné na otázku policistů, když se ho na projekt Hotel 99 ptali.

Hotely zajistila policie

Ve druhé žádosti o dotace – na projekt Apartmány 99 – si pak Raad převedl 40,5 milionu korun z jiné své společnosti. I v tomto případě podle policistů byl převod účelový. A podle vyšetřovatelů neměl dotaci získat.

„Obviněný Ahmad Raad prostřednictvím žadatele, společnosti President Securities, obecné předpoklady nesplnil, neboť dostatečné zdroje finančního krytí společnost neměla, v okamžiku podání projektové žádosti nebyla aktivní, tedy v žádosti o poskytnutí dotace uvedl nepravdivé údaje a způsobil takovým činem škodu velkého rozsahu,“ napsali policisté.

Škodu přitom vyčíslili na 111 milion korun a kvůli tomu zajistili oba hotely, které Raadovy firmy vlastní. Jejich hodnotu policisté odhadují na sto milionů korun.

Zatímco v Raadově případě je vyšetřování na začátku, hlavní větev kauzy chtějí policisté brzy uzavřít. V ní jsou vedle Nováka a Ježka obvinění také třeba bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný.

„V současné době se policejní orgán zabývá návrhy na doplnění vyšetřování, které obvinění podali poté, co měli možnost se seznámit se spisovým materiálem,“ uvedl státní zástupce Tomáš Minx, který kauzu dozoruje.

V této části případu se jako advokátka angažovala současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která zastupovala obviněnou bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou.

Mimochodem – právě Vaňhová jako hejtmanka uzavřeala s advokátní kanceláří Benešové za kraj smlouvu o právním zastupování. Marie Benešová tehdy mimo jiné sepsala trestní oznámení na bývalého úředníka dotačního úřadu Leo Steinera, který na ovlivňování dotací upozornil jako první.

Reklama

Doporučované