Hlavní obsah

Případ roušek nalezených v Lovosicích: Zákon nikdo neporušil

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V kauze roušek, které zabavilo ministerstvo vnitra v Lovosicích, nikdo neporušil zákon.

Článek

Policie uzavřela případ z poloviny března, kdy se v průmyslovém areálu v Lovosicích našlo 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů. Uvedl to server iRozhlas.cz. Zdravotnický materiál zabavilo ministerstvo vnitra s hejtmanstvím Ústeckého kraje.

Policisté zkoumali původ ochranných prostředků a nezjistili žádné pochybení. „Věc byla ukončena. Nebylo zjištěno spáchání protiprávního jednání ze strany podnikatelských subjektů,“ uvedla na dotaz serveru mluvčí policie Ústeckého kraje Jana Slámová.

Zčásti šlo o materiál, který chtělo původně odkoupit ministerstvo zdravotnictví. Kvůli přemrštěné ceně to ale nakonec odmítlo a vše skončilo akcí celníků. Ministr vnitra Jan Hamáček o zabavení roušek tehdy mluvil jako o zásahu proti spekulantům.

Tuzemské úřady navíc usoudily, že hrozí vývoz těchto zdravotnických prostředků do zahraničí, což bylo v době krize zakázáno. Ukázalo se, že část materiálu skutečně mířila za hranice, šlo ale o humanitární pomoc čínského města krajanům v Itálii.

Jenže ochranné prostředky už si v tu dobu rozebralo vnitro a Ústecký kraj. Česká strana se Itálii omluvila a slíbila zabavené roušky zemi nahradit.

I přesto ale šéf vnitra chtěl, aby se vyšetřilo, co dělal čínský dar v Lovosicích. „Podle informací, které má ministerstvo k dispozici, byl čínský dar Itálii přepravován stejnou společností jako ostatní ochranné pomůcky do jednoho místa v Lovosicích,“ řekl nyní serveru mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Během zásahu ale tuzemské úřady podle něj neměly nedostatek informací. „Důvod v době zabavení nebyl zcela zřejmý, proto došlo k zabavení celého skladu,“ doplnil.

Reklama

Doporučované