Hlavní obsah
Online

Za středu zatím rekordních 1293 případů, covid je i na Hradě

Poslanci chtějí od vlády vědět, jestli je Česko připravené na druhou vlnu koronaviruVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění u nás v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za středu zatím přibylo rekordních 1293 případů nákazy covid-19. Celkový počet potvrzených případů v Česku překročil 40 000, za více než půl roku se nakazilo 40 186 lidí.

- Ministerstvo zdravotnictví omezilo hromadné akce ve vnitřních prostorech, kde je možnost pro diváky pouze stát. Opatření se týká akcí nad 10 stojících lidí a platí od pátku. V provozovnách stravovacích služeb lidé musejí mít roušku nasazenou celou dobu s výjimkou konzumace jídel a nápojů.

- Denní přírůstek počtu případů nového typu koronaviru v Česku je po třech dnech opět rekordní. V úterý jich přibylo 1677. S covidem-19 bylo podle údajů k pondělku v nemocnici 333 lidí, v těžkém stavu bylo 78 z nich. V úterý bylo úmrtí šest, za uplynulý týden 30.

- Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze, kde hygienici za posledních sedm dní potvrdili 141 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Následují okresy Uherské Hradiště se 134 případy, Plzeň-jih se 129 případy a Beroun se 123 případy na 100 000 obyvatel. Nejméně je za poslední týden zasažené Jesenicko se 13 a Domažlicko se 16 případy koronaviru na 100 000 obyvatel.

Dění jsme sledovali také v úterý

  • Hygienici na jihu Čech zaznamenali rekordních 91 případů

    Jihočeští hygienici dnes zaznamenali 91 nových případů koronaviru. Je to nejvyšší nárůst za 24 hodin od vypuknutí nákazy na začátku března. Třetinu dnešních případů tvoří 30 žáků škol a jeden učitel. Novináře o tom informovala v tiskové zprávě ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • Sněmovna neschválila žádost vládě o svolání krizového štábu

    Část opozice ani s hlasy koaliční sociální demokracie neprosadila dnes ve Sněmovně žádost vládě, aby v souvislosti s rostoucím počtem lidí nakažených covidem-19 aktivovala Ústřední krizový štáb. Po svolání štábu volá ČSSD, hnutí ANO je proti. Dolní komora neschválila ani další návrhy usnesení ke koronavirové krizi, jak je předložili Pirát Jakub Michálek, lidovec Jan Bartošek a Věra Kovářová z hnutí STAN. Pro žádost vládě o svolání Ústředního krizového štábu hlasovalo 43 z 88 přítomných poslanců.

  • Covid mají i na Hradě

    Koronavirem se nakazil i pracovník Správy Pražského hradu. Hrad musel přijmout bezpečnostní opatření. „Byla přijata standardní opatření, v rámci trasování jsou lidé v karanténě a následovat budou testy,“ řekl Seznam Zprávám kancléř Vratislav Mynář.

  • V restauraci jen s rouškou

    Ministerstvo zdravotnictví dnes také upřesnilo povinnost nošení roušek v provozovnách stravovacích služeb. Zákazníci nemusí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů pokud sedí u stolu. Roušku smějí lidé odložit jen ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumují či pijí. „Nelze využít této výjimky např. při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně,“ upozornilo ministerstvo.

  • Stát omezil vnitřní akce na stání, vstupenky jen na sezení

    Ministerstvo zdravotnictví s platností od pátku 18. září od 18 hodin nařídilo, že hromadné vnitřní akce přesahující 10 osob se budou smět konat pouze v případě, že všichni účastníci budou mít místa k sezení. Vstupenky se tak smějí prodávat pouze na místa k sezení. Výjimku mají výstavy, trhy, veletrhy a další podobné akce. Naopak opatření platí také pro restaurace, bary a kluby. To podle ministerstva však neznamená, že se v roušce nesmějí po provozovně pohybovat, například i tančit. Plesy či taneční akce tak mohou fungovat, jen na nich musejí mít všichni místa k sezení.

  • V Praze přibylo 255 nových případů

    V Praze přibylo od úterního podvečera 255 potvrzených případů covidu-19, o 117 méně než v rekordní úterý. Zároveň jde o nejnižší hodnotu přírůstku v pracovní den od minulého čtvrtka. Od začátku epidemie potvrdily laboratoře v Praze celkem 7986 lidí s novým koronavirem. Přes 5000 z nich se z nemoci uzdravilo, 116 zemřelo. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

  • Středeční přírůstek je rekordní

    Dosavadní středeční nárůst případů covidu-19 na 1293 pozitivních testů byl opět rekordní. Je to o 325 více než ve stejnou dobu v úterý a zhruba o 400 méně než za celé úterý, kdy laboratoře zaznamenaly nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie.

  • V Česku se už nakazilo přes 40 tisíc lidí

    Celkový počet potvrzených případů v Česku překročil 40 000, za více než půl roku se nakazilo 40 186 lidí. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Praha zvažuje roušky i při vyučování

    Vedení Prahy bude ve čtvrtek ráno jednat s hygieniky o zavedení dalších opatření proti šíření koronaviru ve školách. Jednou z možností je nošení roušek i při vyučování. Na dotaz ČTK to dnes sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý ČTK řekl, že opatření by mohlo být dlouhodobé. Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku ve společných prostorách mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách.

  • Přibylo 1293 případů

    Během středy dosud přibylo 1293 nových případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z pravidelných statistik Ministerstva zdravotnictví, které zveřejňuje v 18:00. Počet aktivních případů tak stoupl na 17 092.

  • Nemocnice v Praze hlásí rekordní počty testovaných

    Některé nemocnice v Praze, které zřizují odběrová místa, v nichž mohou zájemci podstoupit test na covid-19, hlásí rekordní počty testovaných a naplněnou kapacitu. „15. září bylo v celé ČR provedeno 7061 odběrů, v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) byla provedena pětina veškerých odběrů za tento den v rámci celé České republiky,“ uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Na svém maximu je kapacita odběrového místa v Thomayerově nemocnici, k testování se lidé mohou objednat nejdříve v pondělí 28. září. Na maximální kapacitě je podle mluvčí i odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce, kde provedou až 1000 odběrů denně. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v sobotu zprovoznili odběrové místo pro pěší. K odběru je nutné se předem objednat. První volná místa má nemocnice v úterý 22. září.

  • V Pardubickém kraji se lidé zbytečně objednávají na testy víckrát

    Rezervační systém na odběry vzorků pro testy na nový typ koronaviru v nemocnicích v Pardubickém kraji zahlcují lidé, kteří se objednávají na více odběrových míst najednou. Kromě nemocnic v Pardubicích a Litomyšli si mohou zájemci také rezervovat odběr v soukromé laboratoři Medila Pardubice. Systémy ale neumožňují takové duplicity odhalit, řekla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. „Například v Pardubické nemocnici se zaregistrovalo na jeden den k odběrům 80 lidí, z nich pak 20 nepřišlo,“ uvedla Semrádová. Systémy dokážou alespoň zjistit, že určitý člověk již testy podstoupil.

  • „Stát nezvládá.“ Naštvaný Liberec koupí učitelům respirátory ze svého

    Liberec se obává, že kvůli učitelům v karanténě bude muset zavírat třídy nebo celé školy. Ze svého jim proto nakoupí respirátory. Vedení města současně tvrdě kritizuje stát. „Jeho vrcholné figury situaci naprosto nezvládají.“

  • Hamáček očekává další debatu o krizovém štábu

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) čeká ve vládě další debatu o svolání Ústředního krizového štábu, což premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá. Svolání štábu neznamená vyhlášení stavu nouze, zdůraznil před poslanci ministr. „Jsem přesvědčen, že obecně platí to, že pokud máme osvědčené mechanismy, měli bychom je používat,“ uvedl. Hamáček také řekl, že je nutné znovu přesvědčit obyvatele o tom, že nemoc covid-19 může mít vážné dopady a nynější opatření proti šíření koronaviru nejsou „buzerace“. Patří k nim nošení roušek v některých veřejných prostorách. Opatření by podle ministra měla přinést efekt zhruba za dva týdny. Jak uvedl, obává se toho, že pokud by se nepodařilo křivku nárůstu nakažených zploštit, Česko by se mohlo dostat do jarní situace Itálie nebo současné situace Izraele. Zastavovat ekonomiku a zavírat školy nechceme, dodal Hamáček.

  • Petříček: Česko představuje epidemiologicky rizikovou zemi

    Česká republika si musí přiznat, že momentálně představuje epidemiologicky rizikovou zemi. Na Facebooku to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Česko s tím podle něj musí počítat v zahraničně-ekonomických vztazích. Vyslovil se pro aktivování Ústředního krizového štábu. O zřízení krizového štábu usiluje ČSSD, proti se staví koaliční hnutí ANO. Podle Petříčka je třeba si jasně přiznat, že Česko není v současné době v komfortní pozici a epidemiologická data jsou neúprosná. Poznamenal, že denní nárůsty počtu nových případů nákazy koronavirem jsou v relativních datech trojnásobné oproti Slovensku, Slovinsku nebo Maďarsku. Poukázal také na strmou dynamiku růstu nových případů. Podotkl, že v ČR je počet nových případů podobný jako v osmkrát lidnatějším Německu, co do počtu obyvatel srovnatelné Maďarsko má denně stovky nově nakažených a Slovinsko nebo Slovensko desítky až maximálně 200.

  • „Nemáme děti, nemůžeme k sobě.“ Češi své partnery neviděli už měsíce

    Plánovali svatby, bydlení a život v Česku. Namísto toho přišly zavřené hranice a následná opatření, kvůli kterým se měsíce, někteří i rok, vídají jen přes obrazovky svých telefonů. Teoretické řešení by bylo. Praxe je ale bolestná.

  • Fiala znovu vyzval k odvolání ministra Vojtěcha

    Předseda ODS Petr Fiala ve Sněmovně opět vyzval vládu, aby odvolala ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Podle něj situaci kolem koronaviru nezvládá. Současně by vláda měla obnovit krizový štáb, zahájit debatu s učiteli o plánované výuce v době epidemie. ODS požaduje i znásobení kapacit hygienických stanic, aby fungovalo trasování kontaktů nakažených osob. Podle strany je to základním předpokladem pro udržení počtu nakažených ve zvládnutelných mezích. Strana chce také podpořit živnostníky, malé a střední podnikatele či matky samoživitelky.

  • Vojtěch: Omezíme hromadné akce na stání ve vnitřních prostorách

    Ministerstvo zdravotnictví plánuje omezit hromadné akce ve vnitřních prostorech, kde je možnost pro diváky pouze stát. Opatření by mělo platit od pátku. Poslancům to ve Sněmovně řekl ministr Adam Vojtěch. „Jde o akce, kde se podle našich informací nakazí velké množství lidí,“ vysvětlil. Cílem je podle ministra zastavit aktuální nárůst počtu lidí pozitivních na nemoc covid-19, který je vyšší než na jaře. „Nárůsty budou pokračovat i v následujícím období, čísla budou podobná současným nárůstům. Děláme určité modelace vývoje, slibujeme si zaváděním opatření stabilizaci situace,“ ujišťoval Vojtěch poslance.

  • Stát omezí počty lidí na soukromých akcích, zavírání škol není vyloučeno

    Česko se zítra odpoledne dozví další opatření proti šířící se nákaze koronaviru. Podle vládního zmocněnce pro zdravotnictví Romana Prymuly se nebude jednat o plošná opatření, ale o omezení počtu lidí na soukromých akcích.

    „Omezí se počty lidí na veřejných i soukromých akcích jako jsou svatby, oslavy,“ vysvětlil Seznam Zprávám Roman Prymula. Podle něj je potřeba k takovému kroku přistoupit, neboť lidé se v uplynulých třech měsících nechovali zcela disciplinovaně. „Nárůst čísel je důsledek toho, že si lidé poslední tři měsíce mysleli, že virus zmizel, ale on tu stále je a tohle jsou první dopady jejich chování,“ doplnil.

    Prymula ale nevyloučil ani, že by se koncem září opět zavřely školy. „Pokud se by se situace ještě dramaticky zhoršila, tak se bude uvažovat o ledasčem,“ uvedl vládní zmocněnec pro zdravotnictví. „Zatím se nebudou zavírat školy, ale vše se bude odvíjet od situace, ale v tuto chvíli není žádné plošné opatření s výjimkou těch, které se chystají na zítra,“ uzavřel.

Reklama

Hlavní zprávy