Hlavní obsah
Online

Úterní počet nakažených je znovu vysoký, přibylo také šest obětí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Celkový populační odhad reprodukčního čísla odpovídá hodnotě přibližně 1,59. Každý nakažený tedy předává infekci více než jedné další osobě, a napříč kraji tak dochází k nárůstu s počínajícím významným exponenciálním trendem, uvedl ÚZIS. Minulý týden číslo R činilo 1,35.

- V úterý v Česku zatím přibylo 968 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba stejně jako za celé pondělí. Do statistik přibylo také 11 obětí, celkem jich je 476. Z toho šest úmrtí připadá na dnešek. V zemi je nyní 15 582 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci. Počet hospitalizovaných ale také roste. V nemocnicích je 333 pacientů s covidem-19, v těžkém stavu je 78 z nich.

- Mění se pravidla pro karanténu. Nebudou do ní muset lidé, kteří nemoc covid-19 už v posledních 90 dnech prodělali. A také lidé, kteří se sice setkali s nakaženým, ale při setkání měli oba roušku nebo respirátor.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • V Karlovarském kraji se šíří nákaza na školách, odběry se posílí

    V Karlovarském kraji se už prokázala nákaza koronavirem na 22 školách u žáků nebo učitelů. Kraj proto opět otevře odběrové místo v Chebu, aby se zvýšila kapacita testování. Kraj už jedná s Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary (KHS) o možném zpřísnění ochranných opatření, řekl dnes ČTK hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

    Nákaza se podle Kubise, který na dnešek svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady, šíří hlavně na základních a středních školách.

  • Přehledně: seznam evropských zemí, které omezují cestování z Česka

    Přibývá zemí reagujících na rostoucí počty nakažených koronavirem v České republice. Popsali jsme pravidla pro cestování Čechů po zemích EU, Velké Británie, Švýcarska a Norska. Kam Češi mohou bez testu?

    Více se dočtete v článku:

  • Na Vysočině přibylo za den 46 případů covidu-19 a další úmrtí

    Na Vysočině přibylo za den 46 případů covidu-19. Hygienici evidují také další úmrtí spojené s nákazou v humpoleckém domově pro seniory. Od začátku pandemie onemocnělo v kraji 1257 lidí, 20 jich zemřelo. ČTK to řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

    V domově pro seniory v Humpolci už je to páté úmrtí mezi nakaženými klienty. Covid-19 se mezi klienty i zaměstnanci rozšířil na začátku září, onemocnělo 25 klientů a 19 pracovníků. Od 9. září pomáhá s péčí o klienty armáda. Podle předběžné dohody tam bude 15 vojáků sloužit do 23. září.

    Podle údajů hygienické stanice platných k 18:15 se v kraji z koronavirové nákazy vyléčilo od začátku pandemie 803 lidí. K testům za uplynulých 24 hodin hygienici doporučili 678 lidí, výrazně víc než v uplynulých dnech. Od března nechali testovat přes 27 000 lidí.

  • V Praze přibylo rekordních 372 potvrzených případů covidu

    V Praze přibylo v úterý rekordních 372 nových potvrzených případů koronaviru. Pondělní maximum tak bylo překonáno o 84 případů. Od začátku epidemie se v hlavním městě nakazilo 7731 lidí. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

    Hygienici dnes, stejně jako o víkendu, neuvedli žádná jiná aktuální data týkající se například počtu vyléčených a zemřelých. K pondělku dosahoval počet vyléčených téměř 4900 a 115 lidí s covidem-19 v metropoli zemřelo.

  • Počet obětí se zvýšil o 11, roste i počet hospitalizovaných

    Do statistik přibylo také 11 obětí, celkem jich je 476. Z toho šest úmrtí připadá na dnešek.

    Počet hospitalizovaných ale také roste. V nemocnicích je 333 pacientů s covidem-19, v těžkém stavu je 78 z nich. Vyplývá to z aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví.

  • Přibylo 968 nových případů

    Za úterní den zatím přibylo 968 potvrzených případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z pravidelných statistik Ministerstva zdravotnictví, které zveřejňuje v 18:00. Počet aktivních případů tak stoupl na 15 593, z nemoci se již uzdravilo 22 129 lidí.

  • V Libereckém kraji přibude po neděli páté odběrové místo

    V Libereckém kraji přibude po neděli páté odběrové místo pro testování na nový koronavirus. Zajistí ho liberecká pobočka zdravotního ústavu, zatím není rozhodnuto, kde stanoviště bude. Po jednání s řediteli nemocnic to dnes ČTK řekl náměstek libereckého hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

    Vedení kraje tím reaguje na stížnosti na nedostatečné kapacity odběrových míst. V Liberci čekali v pondělí lidé ve frontě na odběr až pět hodin, za celý den Krajská nemocnice Liberec otestovala 399 lidí.

  • Ve středních Čechách je uzavřeno 11 škol

    Ve středních Čechách je k dnešnímu dni kvůli covidu-19 uzavřeno 11 škol. Jsou mezi nimi školy základní, mateřské, střední i jedna umělecká. Celkově v regionu koronavirus ovlivnil chod 107 škol. Kromě těch uzavřených číslo zahrnuje i školy, kde jsou v karanténě jen některé třídy, řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. V některých případech se budou děti do škol vracet postupně, jinde najednou, například při ukončení karantény pedagogického sboru. „Ve škole je vždy nařízena ohnisková desinfekce nad rámec běžného úklidu,“ dodala Šalamunová.

  • Tři středomoravské nemocnice zdvojnásobí odběry na covid-19

    Zdvojnásobit počet odebraných vzorků na test nákazy covid-19 plánují v příštích dnech kvůli rostoucímu počtu testovaných odběrová místa v nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku. Nemocnice odebírají vzorky pouze pacientům, které na toto vyšetření odešle lékař či hygienici.

  • Třebíčská MICo má pro ČR připravených 182 plicních ventilátorů

    Třebíčská firma MICo Medical má pro Česko připravených 182 plicních ventilátorů CoroVent určených pro pacienty s koronavirem, na které se složila česká veřejnost a dárci. Přístroje jsou vyrobené, uložené ve skladu. Pokud by nastal krizový scénář a byl plicních ventilátorů nedostatek, jsou připravené, uvedl dnes na dotaz ČTK mediální zástupce společnosti Jan Kubát. Zatím podle něj o tyto ventilátory žádná nemocnice nepožádala. Plicní ventilátor CoroVent vznikl letos díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a firmy MICo.

  • Hejtmanka: Středočeské nemocnice jsou na lidi s covidem-19 připravené

    Středočeské krajské nemocnice jsou podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) připraveny na pacienty s covidem-19 a mají dostatečnou kapacitu. Zároveň mají i dostatek ochranných pomůcek na tři a více měsíců, řekla dnes Pokorná Jermanová novinářům. „Vyzvali jsme ředitele nemocnic, aby se připravili na příjem pacientů, kteří mohou mít covid-19. Oni jsou připraveni, jsou připraveni se o ně postarat i v případě operací, umějí s tím pracovat. Všechny naše nemocnice mají v tuhle chvíli dostatečnou kapacitu,“ uvedla hejtmanka.

  • Česko nemá dost infekčních lůžek

    Česko nemá dostatečnou kapacitu infekčních lůžek v nemocnicích. Jejich počet klesl za poslední tři desetiletí na čtvrtinu. V celé zemi je jich teď tisícovka. V krajích jsou navíc rozmístěna nerovnoměrně. Zatímco na Vysočině připadá na 100 000 obyvatel zhruba 18 lůžek, ve Středočeském kraji to nejsou ani dvě. Údaje na tiskové konferenci zveřejnila odborná Společnost infekčního lékařství (SIL).

  • K testu na koronavirus by mohl stačit odběr slin

    Vzorek slin pro testování na covid-19 by si lidé mohli odebrat i sami, například vykloktáním úst. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly se přesnost metody teď porovnává s výtěrem z nosohltanu. Pokud se nový způsob odběru ze slin podaří zavést, mohla by se kapacita testování dramaticky zvýšit. V neděli Prymula řekl, že by kapacita testů mohla být za měsíc až 40 000 denně, tedy proti současnosti více než dvojnásobná.

  • Hygiena: Mladé nestíháme, děkujeme za pochopení

    Jihomoravská hygiena prioritně epidemiologicky šetří pozitivně testované osoby seniorského věku, zdravotníky a zaměstnance škol a školní kolektivy. „Mladým osobám s mírnými příznaky nebo zcela bez příznaků děkujeme za pochopení,“ řekla pro ČT Renata Ciupek z krajské hygieny.

  • Prymula: Čekám několik týdnů nárůst

    Výrazný pokles počtu nově pozitivně testovaných na nový typ koronaviru se podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly nedá v příštích dnech a týdnech očekávat. Čeká spíš další dva či tři týdny nárůstu, řekl novinářům. Delší vývoj, třeba do konce roku, se podle něj predikovat nedá.

  • Šest tisíc pro rodiče, navrhují Starostové

    Poslanci opozičního hnutí STAN navrhli, aby stát poskytl jednorázový příspěvek 6000 korun samoživitelkám a samoživitelům. Podle předkladatelů návrhu zákona patří osamělí rodiče ke skupinám lidí, které byly nejvíce postiženy propadem příjmů při koronavirové krizi. Částku by podle předlohy dostali také rodiče malých dětí s rodičovským příspěvkem. Dopady na rozpočet odhadli poslanci Starostů nejvýše na tři miliardy korun.

  • Dva zemřelí ve Zlínském kraji

    Ve Zlínském kraji zemřeli s covidem-19 další dva lidé. Od začátku pandemie zaznamenali hygienici úmrtí sedmi lidí, u kterých testy nemoc potvrdily, ještě v pondělí evidovali pět zemřelých, vyplývá z webových stránek krajské hygienické stanice.

  • 76 nakažených v Moravskoslezském kraji

    V Moravskoslezském kraji přibylo 76 nakažených za den. Podle hejtmana Ivo Vondráka každý den přibývají nakažení ve školách.

  • Číslo R roste

    Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky začíná v Česku růst nákaza exponenciálně. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí infikuje nakažený, vystoupalo přes hodnotu 1,5. Ještě minulý týden činilo 1,35. „Celkový populační odhad reprodukčního čísla pro populaci ČR odpovídá k datu 12. 9. 2020 hodnotě přibližně 1,59. Jde tedy o hodnotu významně vyšší než 1,0. Každý nakažený tedy efektivně předává infekci více než jedné další osobě, a napříč kraji tak dochází k nárůstu s počínajícím významným exponenciálním trendem,“ uvedl ÚZIS.

Reklama

Hlavní zprávy