Hlavní obsah

Připomínka poslední bitvy v Evropě bude mít skromnější podobu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Připomínka poslední bitvy v Evropě u Slivice na Příbramsku bude mít letos skromnější podobu než v jiných letech. Kvůli koronavirovým opatřením se v pondělí uskuteční jen pietní akt, další program včetně bojových ukázek byl zrušen.

Článek

Lidé si ale mohou prohlédnout výstavu věnovanou 75. výročí konce války v Památníku Vojna v Lešeticích, řekl ČTK ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

„Rekonstrukce bitvy nebude, místo toho budou mít návštěvníci možnost si prohlédnout výstavu,“ uvedl Velfl. Poukázal na to, že v někdejším táboře Vojna byli internovaní němečtí váleční zajatci a mezi nimi mohli být i někteří příslušníci wehrmachtu nebo jednotek SS, kteří o pár kilometrů dál u Slivice padli do zajetí.

Poslední bojové události druhé světové války v Evropě se odehrály 11. a 12. května 1945. Ve směru od Prahy a z výcvikového prostoru SS na Sedlčansku se tehdy desetitisíce hitlerovských vojáků snažily dostat na jihozápad do amerického zajetí. Ve chvíli, kdy vešly v platnost podmínky kapitulace, Němci museli zůstat stát. Aby nepadli do sovětského zajetí, z nějž měli strach, snažili se probít k Američanům. Ti už ale nebyli ochotni přebírat další Němce, proto je odrazili a demarkační linii uzavřeli. Německé uskupení uvázlo v tomto prostoru. Proti němu zaútočili vojáci tří ukrajinských frontů Rudé armády, kteří je spolu s Američany sevřeli ze všech stran.

První boje začaly dopoledne 11. května mezi Němci a partyzány. Pak do nedaleké Příbrami dorazili Sověti. Bitva, při níž padly stovky vojáků, trvala od odpoledne do třetí hodiny ranní druhého dne.

Reklama

Doporučované