Hlavní obsah

Připravte si korunu, možná dvě navíc. Ropné útoky zvýší ceny u benzinových pump v říjnu

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Anketa mezi analytiky: jak sobotní útoky v Saúdské Arábii ovlivní ceny u čerpacích stanic v České republice?

Článek

Cena benzinu a nafty u pump se v Česku drží nízko už několik týdnů. Až do soboty přitom nebyl jediný důvod, proč by se měla zvedat.

Po útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii stoupla ceny ropy přibližně o desetinu. Po prvotním šoku, kdy během hodiny vyrostla nejvíce od roku 1988, přišla korekce.

Agentura ČTK oslovila tuzemské analytiky se stejnou otázkou: jak a kdy se drahá ropa projeví u tuzemských pump? Tady jsou jejich názory:

Žádné kanystry

„Nevidíme důvod pro žádné dramatické zvyšování cen, motoristé tak rozhodně nemusejí vytvářet zásoby tankováním do kanystrů. Je ovšem možné, že pumpaři využijí situace k mírnému zvýšení svých marží. Útokem se nicméně zvyšuje politické napětí v regionu, pokud by došlo k eskalaci konfliktu s Íránem, situace by se mohla dramaticky změnit.“ Luboš Růžička, Raiffeisenbank.

„Ceny pohonných hmot v nejbližších dnech velmi pravděpodobně zdraží, ale o kolik v průměru, se opravdu velmi těžko odhaduje. Může to být o několik desítek haléřů, ale pravděpodobněji až o několik korun.“ Miroslav Novák, Akcenta.

Zdražení: 33 korun za Natural 95

„Zdražení přijde, mělo by být rozloženo do příštích zhruba dvou týdnů. Odpovídající cenou za litr Naturalu 95 by bylo zhruba 33 Kč. Ropa už prvotní skok vzhůru korigovala, ale zůstane výš.“ Tomáš Vlk, Patria Finance.

„Takové zvýšení ceny, jaké vidíme dnes u ropy, způsobí v ČR růst cen pohonných hmot přibližně o 50 až 70 haléřů. Zdražování budeme sledovat především koncem tohoto měsíce a počátkem října. Motoristé panikařit nemusí. Cena pohonných hmot poklesla v uplynulých měsících o více než jednu korunu, takže se jen částečně smaže toto zlevnění.“ Boris Tomčiak, Finlord.

Reklama

Doporučované