Hlavní obsah

„Přišel pokyn, tak jsme nakoupili,“ líčí šéf nemocnice objednávku ivermektinu

Foto: Ales_1985, Shutterstock.com

Ve svatoanenské nemocnici podali ivermektin sedmdesátce pacientů s covidem.

Reklama

„Byla to mimořádná akce. Buď všechno, nebo nic, znovu ji opakovat nebudeme,“ říká šéf brněnské svatoanenské nemocnice Vlastimil Vajdák o nákupu léku ivermektin.

Článek

Žádný jiný lék v poslední době nevyvolal tolik pozornosti jako ivermektin. V brněnské svatoanenské nemocnici s ním na podzim úspěšně léčili třicítku covidových pacientů. Antiparazitikum, které se používá i na koňské odčervení, za sebou nemá větší klinické studie. Přesto na něj nemocnice vsadila a v březnu i na popud premiéra Andreje Babiše v Bulharsku nakoupila 10 tisíc balení léku. Ze svých zdrojů zaplatila 12,5 milionu korun.

„Máme potvrzený zájem z 83 nemocnic a polovina nákupu už je rozvezená. Myslím, že u nás nezůstane ležet,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák.

Proti užívání léku se postavily lékařské kapacity. Lidé ale lék pokoutně žádají u veterinářů, v nemocnicích jeho medikaci žádají lidé u těžkých covidových případů.

Co říkáte na to, jaký humbuk se kolem ivermektinu rozjel?

Vnímám hlavně dobrý úmysl pana primáře pomoci pacientům. Situace z hlediska medikace covidu není dobrá. Pan primář si zjistil spoustu informací, měl vše připravené. Samozřejmě je potřeba, aby následoval proces randomizovaných studií. Na druhou stranu léky jako isoprinosine předtím nevzbudily žádnou velkou pozornost.

Je smutné, že se toho chytla politická reprezentace, včetně poslance Volného, a věc se dostala do jiné podoby (poslanec SPD Lubomír Volný šířil dezinformace a hlásal, že se chystá diskreditace léku a vraždy pacientů - pozn. red.). Považuji za velmi nešťastné, že se z toho stalo takové politikum. Není to pro nás jednoduchá situace.

Jak se vám poslouchá, že příbuzní vážně nemocných pacientů v jiných nemocnicích teď chodí za lékaři a žádají ivermektin?

To jsme určitě nevyvolali my. V tom hrají hlavní roli sociální sítě. A zprávy pak zneužívají třeba politici jako Volný. Ale nepřísluší mi to komentovat. Rozhodně ale sociální sítě vyvolávají nepřiměřené akce podobně jako antikampaň proti očkování.

Nezpůsobili jste ale sami falešnou publicitu léku, za nímž není velká seriózní klinická studie, když jste objednali 10 tisíc dávek?

Nákup byl udělaný v určité době a po dohodě s panem premiérem. A šanci jsme chtěli využít. Lék už dostal povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv i Ministerstva zdravotnictví. Jen pro vaši informaci, víc než padesát procent dávky už je rozdistribuováno do nemocnic.

Foto: Tomáš Svoboda

Tisková konference nemocnice k ivermektinu.

Právě premiér Babiš se o nákup léku zasadil. Jaká byla jeho konkrétní role, ozval se a chtěl konkrétní počet dávek?

Šlo o to, že pan primář Rezek (jako první v Česku začal lék na svém oddělení podávat - pozn. red.) dříve pracoval v Bulharsku a má tam kontakty na farmaceuty a výrobce. Objevila se šance na nákup léku, který nebyl příliš dostupný. Řešilo se, jak to udělat. Kdybychom to řešili standardní cestou, tak dovoz trvá několik týdnů.

Pan premiér pak dal pokyn, abychom to koupili, tak jsme to udělali. Ale je jasné, že to byla mimořádná akce a nic takového nechceme dál opakovat. Mělo by to jít dál přes standardního distributora, běžnou cestou. Zároveň nemáme aparát, který by to mohl po republice rozvážet. Ještě chci zdůraznit, že si z toho nemocnice nenechala ani korunu. Distribuujeme to za nákupní cenu. Není to předmětem nějakého výdělku.

Řekl jste, že v podobné akci nechcete pokračovat. Bojíte se, že by to mohlo nemocnici poškozovat v odborných kruzích, protože teď slýcháme reakce, že děláte dojmologii namísto seriózní léčby?

Musíme dál postupovat standardně. Tohle byla mimořádná akce, mimořádný dovoz.

Užívání léku kritizují i špičkoví lékaři. Může tato vyhrocená debata ovlivnit další užití toho léku?

Jsem sice nelékař, ale věřím, že když se do toho zapojil dostatek nemocnic, budou také součástí budoucí studie, která prokáže, že tam určitý pozitivní efekt léku je. Nikdo neříká, že je to zázrak, který by nás měl spasit. Ale lidé umírají. Lékař často stojí před otázkou, co jim vůbec dát, aby pomohl. Tak se vezme lék, který stojí pár korun ve srovnání s remdesivirem. Ten stojí asi 61 tisíc korun pro jednoho pacienta, u ivermektinu se pohybujeme ve stovkových položkách.

Samozřejmě se nedivím lékařům, že hledají cesty, jak pacientům pomoci. Situace ve zdravotnictví je kritická. Nasazení lékařů je enormní. Řeším to každý den. Chci svým lidem poděkovat, jak to zvládají.

Kdybyste věděli, co se kolem toho semele, nepočkali byste s léčbou až na serióznější studii, kterou - jak jste zmínil - nyní chystáte?

Nebyla volba. Buď vezmete všechno, nebo ne. Ale za lékaři stojím. Co tady aplikují, mají podloženo. Pokud si za tím stojí, nebyl důvod nevěřit. Ale samozřejmě budeme čekat na výsledky studie. Když se ukáže, že lék skutečně pomůže, tak poptávka bude enormní. Pokud je jeho úloha podpůrná, tak to asi vyšumí. Ale jak bylo řečeno na tiskové konferenci, lék byl ještě minulý týden volně prodejný v Rakousku a mnoha dalších státech. Z hlediska západní medicíny to není nic, co by mohlo někomu ublížit.

Když celý nákup shrnete: Bylo to průkopnické jednání, nebo spíše zoufalý pokus pomoci pacientům, když stále chybí oficiální lék?

Každý lékař chce pro své pacienty to nejlepší. A celé to odpovídá tomu, jak k tomu naši lékaři přistoupili. Pokud by se znovu naskytla šance na něco podobného, rozhodně budu chtít svým lékařům pomoci.

Reklama

Doporučované