Hlavní obsah

Příslib normálních Vánoc i trvalé riziko. Covid v Česku zpomaluje

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Prodej stromků i kaprů by se letos měl řídit opatřeními. (ilustrační foto)

Reklama

Aktuální údaje o šíření koronaviru v Česku dávají důvod k mírnému optimismu – nakažených ubývá. Nadcházející vánoční svátky by tak mohly alespoň částečně proběhnout jako obvykle.

Článek

Po náročných týdnech a měsících strávených pod přísnými opatřeními se Češi nejspíš mohou těšit alespoň na klidné Vánoce strávené s nejbližšími. Epidemie nového koronaviru v Česku slábne a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že běžné sváteční tradice by být ohroženy neměly.

„Kapři a stromečky budou, pokud jde o Mikuláše, to uvidíme za týden,“ řekl ministr při páteční tiskové konferenci. Podle protiepidemického systému PES je nyní souhrnný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 62.

Blatný proto chce vládě navrhnout přesun z pátého, a tedy nejvyššího stupně protiepidemického systému na stupeň číslo 4. Do třetího stupně rizika, který by znamenal další zmírnění přijatých opatření včetně otevření obchodů nebo restaurací, se může Česko posunout nejdříve za týden.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se nicméně i na předvánoční aktivity budou vztahovat určitá opatření.

„Do jednoho z mimořádných opatření, která pan ministr bude předkládat na vládě, jsou zařazeny i podmínky pro prodej vánočních stromků a prodej kaprů – bez toho si české Vánoce neumíme představit. Komunikujeme dále ta pravidla, která by měla být v souladu s platným stupněm PES v té době, a budeme je prezentovat příští týden,“ dodala hygienička.

Volá hygiena

Aktuální týdenní klouzavý průměr nových případů koronaviru se pohybuje lehce přes 5000, vyléčených bylo celkově k tomuto týdnu téměř 380 tisíc lidí.

Hlavní hygienička nicméně upozornila na stále trvající riziko uvnitř zařízení sociálních služeb. Ta hlásí 12 243 nakažených, ve zdravotnických zařízeních je jich přes 6000.

Trasování podle Rážové dosahuje dobrých výsledků, občas však zaměstnanci call center a hygienici naráží na to, že se pozitivně testovaným či jejich kontaktům nemohou dovolat.

„Za poslední týden je do 24 hodin vytrasováno 84 pozitivně testovaných, u jejich rizikových kontaktů je to 76 procent. Dovolatelnost těm, kdo jsou testováni, je na úrovni 70 procent a to je to, co ovlivňuje celkové číslo. Záleží, jak lidé zdvihají telefony,“ dodala.

Trvá komunitní šíření

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška dávají aktuální data důvod k ranému a mírnému optimismu. Stále ale napříč Českem probíhá komunitní šíření koronaviru a stále jsou hlášeny tisíce nově nakažených denně.

„Aktuální hodnota R je 0,7, což je pozitivní zpráva. Zpomalování šíření je více než patrné, ale není to ani tři týdny, kdy jsme měli čísla velmi vysoká – je to tedy velmi dynamický proces, který stále probíhá komunitním šířením, a to nejen v Čechách,“ uvedl ředitel ÚZIS.

Stejně tak upozornil na stále vysokou relativní pozitivitu záchytů, tedy podíl pozitivních testů z celkového objemu. Ten se nyní pohybuje okolo 25 procent. „Za bezpečnou hodnotu považujeme hodnotu kolem pěti procent při velké testové zátěži. Stále jsme v nestabilní situaci,“ dodal Dušek.

Podobně jako Rážová připomněl dlouhodobý problém Česka, kterým je výrazný průnik nákazy mezi zranitelnou část obyvatel. V první polovině listopadu bylo nově diagnostikováno přes 27 tisíc pacientů ve skupině 65 let a více, která zaznamenává až 30procentní pravděpodobnost těžkého průběhu covidu-19. Ve věku více než 75 let je za první polovinu listopadu nakaženo skoro 14 tisíc lidí, u této skupiny je přitom pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci až 40 procent.

Nemocnice v pozoru

Podle náměstka ministra Vladimíra Černého je nicméně vhodné, aby byl příští týden ukončen příkaz k zastavení odložitelné péče. Nemocnice by nadále měly být schopny kapacitu vyčlenit pro pacienty s koronavirem v případě nutnosti.

Aktuálně musí vzhledem k nařízení Ministerstva zdravotnictví omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu, týká se to akutní i následné péče. Záměrem bylo uvolnit v nemocnicích lůžka pro pacienty s covidem-19.

Nejvíc pacientů je stále v nemocnicích v Jihomoravském kraji (868), Moravskoslezském kraji (702) a v Praze (664). I v těchto oblastech je ale podle Černého značný pokles. Za posledních několik dnů také nebyli převáženi pacienti mezi kraji, což podle Černého ukazuje, že jsou soběstačné a nemají potíže z hlediska zajištění lůžek.

Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je zhruba 47 000. Podle dat o kapacitě nemocnic z pátečního odpoledne je zhruba 21 000 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a asi třetina z nich je neobsazená. Lůžek intenzivní péče je přes 3800, neobsazených je necelá čtvrtina. Umělých plicních ventilátorů je 2150, neobsazených 45 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované