Hlavní obsah

Příště po sobě ukliďte, osočují lidé demonstranty za klima. Masově sdílená fotka je hoax

Londýnský Hyde Park.

Reklama

Po sociálních sítích koluje fotka nepořádku, který po sobě měli nechat stávkující za klima. Je to hoax, ve skutečnosti jde o výjev z letošního dubna a zachycuje londýnský Hyde Park po oslavách 420. takzvaného světového dne marihuany.

Článek

Stovky tisíc lidí po celém světě v pátek vyšly do ulic, aby demonstrovaly za lepší ochranu klimatu. Série celosvětových stávek a protestů začala v Tichomoří a postupně se přidávali lidé v Austrálii a dalších zemích. V Sydney se protestů účastnilo přibližně 300 tisíc lidí.

Po konci stávky začali lidé na sociálních sítích sdílet fotografii londýnského Hyde Parku, kde je plno odpadu, a tvrdili, že to po sobě nechali demonstranti protestující za lepší ochranu klimatu v Sydney. „Podívejte se na nepořádek, co tu po sobě demonstranti v krásném Hyde Parku nechali,“ psal jeden z uživatelů. Fotka ale nepocházela z Hyde Parku v Sydney, ale ze stejnojmenného londýnského parku a byla téměř půl roku stará.

Fotku nikdo neověřil a za dvanáct hodin ji stihli uživatelé sociálních sítích sdílet 19000krát. Podle listu The Guardian fotka zachycuje nepořádek, který udělali londýnští účastníci oslavy 420. takzvaného světového dne marihuany. „Šíříte fake news, jedná se o dubnovou akci v londýnském Hyde Parku, ne parku v Sydney,“ napsala na Twitter jedna uživatelka.

Statisíce studentů vyšly v pátek do ulic ve 160 zemích světa.

Demonstranti chtějí dlouhodobě přimět světové vůdce, kteří se příští týden sejdou v newyorském sídle OSN na klimatickém summitu, aby přijali opatření, která by podle nich zabránila celosvětové ekologické katastrofě. Symbolickým vrcholem protestů byl průvod v New Yorku, kterého se zúčastnila i švédská aktivistka Greta Thunbergová. Na Twitteru napsala, že je to její 57. týden pátečních protestů.

Reklama

Související témata:

Doporučované