Hlavní obsah

Příští čtvrtek zemře. Australan vyrazil na svou poslední cestu

Australský přírodovědec vyrazil na poslední cestu života.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Na poslední cestu první třídou odletěl doktor Goodall z mezinárodního letiště v australském Perthu. Doprovázeli ho nejbližší příbuzní.

Článek

Australský přírodovědec David Goodall oslavil minulý týden 104. narozeniny. Ve svém pokročilém věku měl však jediné přání - odejít dobrovolně ze světa. S požehnáním rodiny tak odletěl ve středu na specializovanou kliniku ve švýcarské Basileje, kde podstoupí eutanazii.

Goodall tento zákrok nemůže podstoupit v domovské Austrálii. Zde je totiž asistovaná sebevražda legální jen v jednom státě, a to pouze v případě smrtelných chorob.

Goodall pracoval v oboru botaniky a ekologie skoro 70 let. Jako odborný asistent na Edith Cowan University v Austrálii pracoval až do roku 2016, kdy jej vedení univerzity vzhledem k vysokému věku přimělo složit funkci odborného asistenta.

Kvůli tomu, že už nemohl dále vykonávat svou práci, a také kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu, zvolil Goodall dobrovolný odchod ze světa. Cestu do Švýcarska mu pomohla uskutečnit skrze veřejnou sbírku nezisková organizace Exit International.

„V životě už nemám mnoho radosti. Dokonce i v 90. letech jsem si ho užíval, teď už ale ne,” odůvodňuje Goodall svoje rozhodnutí. Na letiště dorazil v mikině s nápisem „Ageing Disgracefully” (nedůstojně stárnoucí).

Eutanazii by měl Goodall podstoupit ve čtvrtek 10. května.

Boj o eutanazii

Podle listu The Guardian se australští lékaři pokoušeli Goodallův odjezd ze země znemožnit. Podle nich představuje Goodall „hrozbu sobě samému”. Odůvodňují to tím, že je Goodall s ohledem na svůj věk bez větších fyzických potíží a není nemocný.

Guardian také informoval o tom, že se Goodall před nedávnem pokusil o sebevraždu poté, co upadl a musel být hospitalizován.

Goodallův případ vyvolal debatu také mezi australskými politiky. Na Goodallovu stranu se postavil bývalý premiér australského Severního teritoria Marshall Perron. „Obyčejný člověk, který žil více než sto let, by měl mít právo rozhodnout o tom, že prožil život naplno a raději by dále nepokračoval," uvedl.

Perron také pochválil snahu premiéra australského státu Západní Austrálie, ze kterého Goodall pochází. Mark McGowan chce otevřít debatu o změnu zákonů, která by umožňovala asistovanou sebevraždu i osobám, které netrpí závažným onemocněním. O novele zákona by měl západoaustralský parlament jednat od letošního srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované