Hlavní obsah

Pro SpaceX je cesta do vesmíru rutinou. Falcon 9 vynesl další satelity

Takto vypadal třetí start rakety Falcon 9, která do vesmíru nesla satelity Starlink.Video: Reuters

 

Reklama

Projekt, který má umožnit vysokorychlostní internet po celé planetě, je zase o krok dále. Raketa Falcon 9 v pondělí úspěšně vynesla na oběžnou dráhu dalších 60 družic chystané sítě Starlink.

Článek

Jedná se už o pátou vesmírnou dodávku těchto satelitů. Ze společnosti SpaceX, které šéfuje vizionář Elon Musk, se už po třetí dodávce satelitů stala firma provozující největší počet umělých družic na světě. Jeden ze satelitů navíc pokrývá experimentální nátěr, který by měl tlumit odrážení světla, a tím bojovat proti světelnému smogu, informovala společnost v souvislosti se třetím vzletem rakety Falcon 9.

Raketa odstartovala z mysu Canaveral na Floridě. Kromě úspěšného vynesení satelitů na orbitu se společnosti podařilo s raketou rovněž kontrolovaně přistát v Atlantickém oceánu. SpaceX se snaží opětovným používáním některých částí raket snížit celkové náklady letů do vesmíru. Pro první stupeň dnešní rakety to byl již čtvrtý kosmický let, celkově se jednalo o 48. úspěšné přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na plovoucí plošině.

Do vesmíru každé dva až tři týdny

SpaceX má v plánu vynést na oběžnou dráhu celkem 12 000 satelitů Starlink, čehož chce dosáhnout zhruba v polovině této dekády. Plánuje proto urychlit starty raket s dalšími sériemi a vysílat je do vesmíru každé dva až tři týdny. Ročně předpokládá vynesení až 2 000 satelitů.

Každé zařízení o hmotnosti 227 kilogramů je vybaveno vlastním motorem, který mu umožňuje upravovat oběžnou dráhu a udržovat polohu. Jsou v nich zabudované také sledovací navigační systémy, které společnosti umožňují přesné zaměření. SpaceX rovněž tvrdí, že satelity Starlinku dokážou sledovat trosky na oběžné dráze a autonomně se vyhýbat kolizím.

Po skončení své životnosti navíc přístroje samy sestoupí z oběžné dráhy a zaniknou v atmosféře. Rychle shořet má 95 procent jejich komponentů.

SpaceX má prozatím povolení provozovat síť ve Spojených státech. Firma doufá, že se projekt stane klíčovým zdrojem financování pro větší vesmírné záměry, jako je například plán vyslat lidi na Mars.

U některých vědců však umístění takto velkého počtu družic na oběžnou dráhu vyvolává kritiku. Satelity Starlink odrážejí světlo a navíc budou vysílat velké množství rádiových vln. Astronomové se proto obávají, že světelné a elektromagnetické znečištění výrazně zkomplikuje pozemská pozorování hvězd. Kritici také upozorňují, že pohyb satelitů Starlink po orbitě zkomplikuje kosmické lety i pohyb současných družic. Hrozba možné kolize podle nich navzdory ujišťování firmy vzroste.

Reklama

Související témata:

Doporučované