Hlavní obsah

Pro zemědělce a lesníky se na jihu Čech otevřely další hranice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro zemědělce a lesníky se otevřelo dalších sedm silničních hraničních přechodů mezi Jihočeským krajem a Rakouskem.

Článek

Do cizí země mohou z obou stran vycestovat farmáři nebo majitelé lesů, kteří vlastní za hranicemi pozemky a pracují na nich. Smí nanejvýš do vzdálenosti deseti kilometrů za hranici a nepotřebují negativní vyšetření na koronavirus. Hraniční přechody byly kvůli koronaviru uzavřené. ČTK to řekl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Zemědělci a lesníci tak mohou nově využít přechody ve Slavonicích, Chlumu u Třeboně a Halámkách na Jindřichohradecku, Šejbách na Českobudějovicku, Studánkách a Přední Výtoni na Českokrumlovsku a v Zadní Zvonkové na Prachaticku. Po návratu do své země nemusí do karantény. Ale podle nařízení by se při práci v cizině neměli stýkat s jinými lidmi. „Do sousední země mohou jen za účelem obdělání polí, luk, práce v lese a podobně. Navíc se nesmí za hranicemi zdržovat déle než 24 hodin,“ uvedl Bajcura.

Dodal, že především v Rakousku žije řada zemědělců a lesníků, která se stará o pozemky v Česku. Vychází to například z historických souvislostí, kdy jejich předci vlastnili nemovitosti v oblasti ještě před tím, než vznikla současná podoba hranic.

Bajcura uvedl, že policie okolí nově otevřených přechodů kontroluje, aby jej nevyužívali lidé jen pro výlety, nebo si přes ně nekrátili cestu dopravci a pendleři. „Proto je nutné, aby zemědělci a lesníci, kteří vyjíždí do vedlejší země měli u sebe dokumenty, s nimiž prokážou, že tam vlastní pozemky,“ uvedl mluvčí.

Pro nákladní a osobní dopravu jsou v Jihočeském kraji otevřeny tři přechody s Rakouskem. Jedná se o Dolní Dvořiště, České Velenice a Novou Bystřici. Ve Strážném je navíc v provozu přechod do Německa.

Reklama

Doporučované