Hlavní obsah

Pronajímatelé domů měli diskriminovat Francouze s africkými jmény, nyní budou čelit stížnosti

Diskriminace se měli dopustit pronajímatelé domů přes Airbnb a další platformy.

Reklama

S diskriminací kvůli svému severoafrickému jménu se podle svých slov setkal francouzský novinář při rezervaci ubytování přes platformu Airbnb. Když svou zkušenost sdílel na Twitteru, ozvaly se mu stovky dalších lidí s podobnou zkušeností.

Článek

Několik Francouzů se chystá podat stížnost úřadům kvůli možné diskriminaci při rezervování ubytování přes online platformy typu Airbnb. Tvrdí, že je majitelé odmítli ubytovat kvůli jejich severoafrickým jménům.

Francouzský novinář Merwane Mehadji řekl rozhlasové stanici France Inter, že k diskriminaci došlo při tvoření rezervace. „Chtěl jsem udělat rezervaci apartmánu nebo domu v Marseille na Airbnb nebo Abritel,“ řekl. Dvakrát udělal rezervaci a zaplatil, ale požadavek poté majitel zamítl bez udání důvodu.

„O dva nebo tři dny později jsem viděl, že termín, který jsem si chtěl rezervovat, byl opět k dispozici. Nezdálo se mi to v pořádku a lidé kolem mě říkali, že je to jasné, protože jsem uvedl svoje jméno a příjmení,” řekl Mehadji s tím, že poté požádal svého přítele, aby pro něj rezervaci vytvořil. V tomto případě majitel termín potvrdil během půl hodiny.

Když tento měsíc napsal Mehadji o své zkušenosti na Twitter, ozvaly se mu stovky lidí, kteří si stěžovali na stejný problém. „Je tu mnoho dalších, kterým se to děje každý den,“ řekl.

Madjid Messaoudène, který má na starosti otázku rovných příležitostí na radnici Saint-Denis na severu Francie, řekl France Inter, že byl na podobných serverech kvůli svému jménu dvakrát obětí diskriminace. Dodal, že se stalo běžnou praxí požádat o pomoc kamaráda s francouzsky znějícím jménem, aby udělal rezervaci za něj. „Je důležité, aby se touto otázkou zabýval ombudsman,“ míní Messaoudène.

Podle Samuela Thomase z antidiskriminační federace Maisons de Potes by se tyto situace měly řešit soudně. Pokud se prokáže vina majitele bytu, může čelit pokutě až 45 tisíc eur a strávit až 3 roky ve vězení. V případě, že vyjde najevo, že online platforma věděla o diskriminačních praktikách majitelů domů a nic proti tomu neudělala, může být považována za spoluviníka.

Společnost Airbnb na dotaz Inter France odpověděla, že se snaží zvyšovat povědomí o diskriminaci a nikdy v této věci nečelila žádným právním krokům. Podobně reagoval i server Abritel.

Reklama

Související témata:

Doporučované