Hlavní obsah

Prostějov investuje 12 milionů do úprav Pivovarského rybníčku a okolí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prostějovská radnice investuje zhruba 12 milionů korun do úprav Pivovarského rybníčku v místní části Vrahovice, který díky tomu poskytne obyvatelům místo pro odpočinek a relaxaci.

Článek

Rada města už schválila zahájení zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na stavební práce. „V rámci revitalizace vodní nádrže bude opraven výtok nádrže, včetně výpustného zařízení. Bude zde třeba odtěžit sediment z celé plochy nádrže a obnovit opevnění břehů rovnaninou z lomového kamene,“ uvedl primátor František Jura (ANO).

Odborníci odhadli, že ze dna Pivovarského rybníčku bude nutné odebrat 3800 metrů krychlových sedimentu.

Stavebníci vytvoří i brouzdaliště se zpevněným dnem a nášlapnými kameny vystupujícími nad vodní hladinu. „Přístup k mělké zóně bude umožněn po betonových schodech. Zóna bude zarostlá rostlinným společenstvím, které poslouží jako náhradní stanoviště pro vodní živočichy,“ uvedl Jura.

Po revitalizaci Pivovarského rybníčku bude možné jeho částečné vypuštění při plánované údržbě. Upraveno bude i okolí vodní plochy. „K dispozici bude nový mobiliář, a to jak nové lavičky, tak pochopitelně i odpadkové koše. Pevně věřím, že se toto místo změní tak, aby zde lidé mohli trávit volný čas,“ řekla primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Radnice chce s úpravami Pivovarského rybníčku ve Vrahovicích začít ještě letos v prosinci a dokončit je příští rok v srpnu. Město souběžně připravuje projekt na novou cyklostezku od Olomoucké ulice ve směru k tomuto rybníčku či rozšíření komunikace kolem občerstvení Na Rybníčku.

Reklama

Související témata:

Doporučované