Hlavní obsah

Protest proti Berbrovi. Soupeři si přihrávali na půlce a rozhodčí nevěděl, co dělat

Bizarní situace z nedělního utkání mezi Opočnem a Přepychy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na protest proti rozhodčím a Romanu Berbrovi vystoupily týmy Opočna a Přepych, které nyní žádají o podporu další kluby.

Článek

Fotbalová I. B třída Královéhradeckého kraje kromě samotných aktérů a skalních fanoušků sice zástupy fanoušků nepřitahuje a ani nedělní utkání mezi Opočnem a Přepychy nemělo být výjimkou, i když jde o derby klubů vzdálených zhruba pět minut jízdy autem.

Hned po úvodním hvizdu ale bylo jasné, že tentokrát to bude jiné.

Po úvodním hvizdu rozhodčího totiž nezačal zápas jako obvykle. Hráči obou celků se sešli kolem středového kruhu a místo soubojů o míč si mezi sebou jako jeden tým přihrávali.

Hlasatel na stadionu to vysvětlil: jde o protest proti vedení Fotbalové asociace České republiky.

Nápad vzešel z hlavy trenéra domácího týmu Martina Šnajdra, který je novinářem Orlického týdeníku a nedávno publikoval o poměrech ve fotbale rozhovor, který vyvolal velký ohlas. Právě hráč SK Přepychy Tomáš Rejzek, který prošel například i dorosteneckým výběrem pražské Slavie, v něm kritizoval fotbalové zákulisí, kvůli němuž se rozhodl s fotbalem skončit.

„Řešili jsme, že bychom rádi udělali nějaký symbolický protest proti FAČR. Zároveň jsme ale nechtěli, aby ohrozil regulérnost zápasu nebo jakýkoliv z týmů, tak jsme vymysleli takovýto netradiční začátek zápasu,“ říká Martin Šnajdr.

V prohlášení, které četl hlasatel, se oba týmy vymezovaly zejména vůči korupci mezi rozhodčími a nekompetentnosti fotbalových funkcionářů.

„Fotbal nevlastní pseudoasociace. Fotbal nevlastní figurky v kvádru. Fotbal jsem já a moji kamarádi na plácku. Fotbal je fair play. Fotbal je poctivost. Fotbal je to, když jsem na soustředění po tréninku zvracel bolestí. Fotbal jsem já – desetileté dítě, které se svým nejlepším kamarádem jezdilo v březnu ve sněhu na kole na trénink do sousedního Opočna,“ stojí v prohlášení Tomáše Rejzka.

Funkcionáři obou týmů nyní vyzývají ostatní kluby po celém Česku, aby se k protestu v příštích kolech přidaly.

„Ve fotbalovém prostředí se pohybuji dlouho a pamatuji si, jaké ‚prasečiny‘ se děly například před dvaceti lety. Ani teď to není o moc lepší, často zaslechnete větu: ‚Venku vás sice zaříznou, ale za týden vám pomůžeme.‘ To, s čím jsme přišli my, je naprosto nenásilná forma protestu, ale otázkou je, jak moc se budou kluby bát nějaké odvety ze strany FAČR. My jsme se nebáli, i když je samozřejmě možné, že nějaký trest od svazu můžeme dostat,“ říká Martin Šnajdr.

„Když vidím, jakou odezvu měla naše nedělní akce na sociálních sítích, tak v podporu dalších klubů opravdu věřím,“ doplňuje však.

Jak se k situaci postaví fotbalové vedení Královéhradeckého kraje, je otázkou. Ani sekretář Ladislav Brož nyní nedokáže říct, jak kauza dopadne.

„Zatím se to nijak neřešilo. Musíme se s celým případem důkladně seznámit a podívat se, jestli nebyly porušeny nějaké předpisy. Času ale moc není, ve čtvrtek zasedá disciplinární komise a sportovně technická komise. Je to takový pravidelný kolorit projevů nespokojenosti s vedením svazu nebo já ani nevím čeho. Tyhle věci se neustále opakují a já je nedokážu ani pojmenovat. Pokud fotbal chtějí hrát, měli by se přizpůsobit. Nikdo jim neškodí, a přesto zde panuje neustálá nespokojenost. Asi je špatná doba,“ řekl Seznamu.

O očistu fotbalového prostředí v Česku se od roku 2014 stará mimo jiné také projekt Čistý fotbal. Jeho zakladatelé jsou v kontaktu s fotbalovými kluby, se kterými probírají jejich podněty a řeší konkrétní případy zákulisních nekalostí.

„Když dostaneme informaci, že je nějaký zápas předem ‚cinknutý‘, jedeme se na to utkání podívat. Informujeme o tom dopředu také naše mediální partnery, takže v drtivé většině případů to dopadne tak, že k žádnému ovlivnění nakonec nedojde. Korupce je tady ale dlouho a největší bolestí bylo právě to, že postižené kluby nikdo nevyslyšel. To se teď snažíme díky mediálnímu prostoru měnit,“ vysvětluje předseda Čistého fotbalu Lukáš Říha.

Nejvýše postavenými kluby, kteří s Čistým fotbalem úzce spolupracují, jsou Benešov a Dolní Benešov (ČFL a MSFL), tedy celky z třetí nejvyšší soutěže v Česku.

„Neoficiálně spolupracujeme i s jedním prvoligovým klubem, v kontaktu jsme sice i s dalšími, ale vše bohužel ztroskotá na tom, že se kluby bojí. I to se ale zlepšuje a já cítím, že naše pozice neustále sílí,“ míní Říha.

I díky výše uvedeným důvodům měli aktivisté v plánu rozjet vlastní soutěž Čistá liga mimo struktury FAČR. Tato varianta ale prozatím padla.

Pro fotbal by podle něho bylo lepší, kdyby místo zakládání nových soutěží odstoupili ti dlouholetí činovníci. „Všechno je o klubech a jejich vedení. Zejména v nižších soutěžích si musí lidé z klubů uvědomit, že právě na nich stojí český fotbal. Nehraje se kvůli figurkám z FAČRu, ale kvůli fanouškům a lidem, kteří si jdou o víkendu zahrát z lásky pro tenhle sport,“ uzavírá Lukáš Říha.

Reklama

Doporučované