Hlavní obsah

Protest slovenských dopravců blokoval i hraniční přechody v Česku

Slováci blokují kamionovou dopravu na více než 20 místech.

Reklama

aktualizováno •

Slovenští dopravci v pondělí blokovali na některých přechodech s Českem, Polskem a Maďarskem kamionovou dopravu.

Článek

Slovenští autodopravci v pondělí odpoledne uvolnili všechny blokované přechody a úseky silnic. Unie tak reagovala na výzvu premiéra Petera Pellegriniho, který slíbil, že v případě takového kroku ihned zahájení jednání s dopravci.

UNAS zahájila minulé úterý protesty za výrazné snížení silniční daně či za pozastavení výběru mýtného. Od neděle pak na podporu svých požadavků zablokovala přes 20 hraničních přechodů s Českem, Maďarskem a Polskem.

Pellegrini v pondělí dopoledne po jednání s ministry příslušných resortů sice jednoznačně odmítl zastavit vybírání mýtného, nicméně dal najevo, že kabinet „je připraven začít jednat do hodiny od zprůjezdnění přechodů“.

V Česku byly pro kamiony v pondělí zablokované přechody Holíč-Hodonín a Skalica-Sudoměřice.

UNAS informovala, že v noci byly blokády na slovensko-českých přechodech Kúty, Drietoma, Holíč a Svrčinovec, na přechodech s Maďarskem Rajka, Medveďov, Šiatorská Bukovinka, Kráľ a Slovenské Ďarmoty a také v Trstené.

„Blokáda zahájena dle plánu, nákladní vozidla posílají slovenští kolegové zpět do ČR,“ informovala česká policie v noci na Twitteru o situaci na dálnici D2. „Obdobná situace je i na ostatních bývalých hraničních přechodech v Jihomoravském kraji. Osobní auta projíždějí zatím bez problémů,“ dodala.

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) mimo jiné požaduje snížení silniční daně pro kamiony o polovinu. Podle dopravců je sazba zmíněné daně pro těžká nákladní vozidla na Slovensku druhou nejvyšší v Evropské unii. Slovenské ministerstvo financí dříve nabídlo snížení zmíněné sazby daně o 12,5 procenta.

Premiér Pellegrini opakovaně žádal dopravce, aby přestali blokovat silnice. Podobnou výzvu zveřejnil i slovenský policejní prezident Milan Lučanský, který zároveň uvedl seznam dopravních přestupků, jichž se blokádami dopravci dopouštějí. Dosud slovenská policie protesty autodopravců tolerovala.

Nespokojení autodopravci mimo jiné žádají pozastavení mýtného jako reakci na analýzu slovenského nejvyššího kontrolního úřadu, že provozovatel mýtného systému zinkasoval téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu kamionů a autobusů po zpoplatněných silnicích.

Reklama

Doporučované