Hlavní obsah

Protézy navrací lidi po amputaci zpět do života. Díky jejich dokonalosti už v lecčem nahradí zdravou končetinu

Stará se o protézy paralympionikům, za třicet let jeho praxe se od základu změnily materiály, protézy tak fungují mnohem přesněji.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po nehodě, úrazu nebo při nemocech, jako je třeba cukrovka – to jsou nejčastější důvody, kdy musí lékaři přistoupit k amputaci končetiny. Tím ale život nekončí, technický pokrok v oblasti protetiky jde rychle kupředu. Dnešní protézy umožňují pacientům vrátit se k práci, koníčkům i ke sportu, dokonce k tomu vrcholovému.

Článek

Vyrobit samotnou náhradu tak, aby co nejvíc odpovídala běžné končetině, podle protetika Vladana Prince není až tak velký problém, nejsložitější je ale vyřešit její ovládání tak, aby byl pohyb co nejpřesnější. A problémem je i chybějící cit v umělé končetině, pacientovi tak chybí zpětná vazba.

„My máme v lůžku čidla, jež měří mikrovolty, které proudí po nervových zakončeních a jimi se ovládá periferní protézová ruka,” říká Vladan Princ. A dodává, že hodně záleží i na šikovnosti pacienta.

V případě protéz nohou jsou protetici mnohem dál. „Dolní končetina jde nahradit daleko snáz. Klient se učí po amputaci s fyzioterapeutem chodit co nejpřirozeněji je to možné. Snažíme se vyvolat původní pohybový stereotyp, který je v mozku uložený, a ta protéza se mu umí přizpůsobit.” Každý pacient pak absolvuje s fyzioterapeutem školu chůze. Naopak propojení s dalšími obory medicíny zatím podle jeho slov pokulhává.

Více se dozvíte ve videu nahoře, je součástí pořadu Rodinka, který najdete na Televizi Seznam každý všední den od 9 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované