Hlavní obsah

Protikuřácký zákon bude od prvních minut přísnější na hosty než na hostinské

Kde si nepůjde zapálit? Odborník poodhaluje úskalí zákona, který od středy zakáže kouření v restauracích.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Expert na tabákové zákony přibližuje, kde ještě zůstávají nejasnosti kolem tzv. protikuřáckého zákona a kde může hrozit kuřákům pokuta.

Článek

Od půlnoci z úterý na středu začne platit zákaz kouření v restauracích. Za zapálenou cigaretu v místech, kde je to zakázané, bude hrozit pokuta až 5000 korun.

Naopak provozovatelé restaurací a hospod mají ještě navíc přechodné období 90 dní, během kterých se mají zařídit podle nového zákona.

„Provozovatelům bych doporučoval, aby si dali grafickou značku zákaz kouření již toho 31. května,“ říká odborník na protikuřácký zákon Tomáš Kindl. V opačném případě by to podle něj mohlo mást zákazníky, kteří už ve vnitřních prostorách nebudou smět kouřit.

Sám Kindl zákon raději než protikuřácký označuje za tabákový. Podle něj může být problematické rozlišení pojmu vnitřní prostor, kde se kouřit nebude smět, a vnější prostor. Zásadní vliv to může mít na oblíbené zahrádky a jestli se tam bude moci kouřit.

Podívejte se do videa, kde všude může podle experta hrozit pokuta.

Reklama

Doporučované