Hlavní obsah

Protiraketová obrana Izraele ve vzduchu odrážela útok Palestinců. Mířila od nich stovka raket

Palestinci vypálili téměř sto raket na Izrael.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Den po pátečních protestech na hranicích Izraele a Palestiny vypustili Palestinci na Izrael na 200 raket. Při odvetných útocích zemřel jeden Palestinec a čtyři další byli zraněni. Izrael hlásí dva zraněné. V reakci na útok pak Izrael oznámil uzavření hraničního přechodu v Pásmu Gazy.

Článek

Z palestinského Pásma Gazy bylo vypáleno podle Izraele přes sto raket, na což izraelská armáda (IDF) reagovala protiútokem na pozice radikální organizace Hamás. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze přišel při protiútoku o život dvaadvacetiletý Palestinec a čtyři lidé byli zraněni, mezi nimi dva přívrženci militantního hnutí Hamás.

Izraelská armáda oznámila, že na Izrael mířilo 200 raket a část jich zneškodnila protiraketová obrana Iron Dome. V izraelských městech a vesnicích v blízkosti Pásma Gazy se rozezněly poplašné sirény, které lidi varují, aby se schovali do protiraketových kritů. Dva izraelští vojáci utrpěli zranění.

IDF sdílela záběry domu zasaženého raketou.

Na vyhrocenou situaci v dané oblasti zareagovala i Evropská unie, která vyzvala k „okamžitému zastavení“ ostřelování Izraele z palestinského Pásma Gazy. Zesílené snahy o uklidnění situace oznámil Egypt, který už při minulých vzplanutích násilností zprostředkovával příměří mezi oběma stranami.

Bezpečnostní zdroje z Gazy oznámily, že Izraelci zasáhli tři cíle v pásmu. Armáda tvrdí, že se při protiútoku zaměřila na odpalovací základny Hamásu.

Podle Izraele útok začal po desáté hodině, kdy na zemi byla z Gazy vystřelena salva raket. Tím začala více než dvouhodinová raketová bitva mezi oběma zeměmi. Ve dvě hodiny odpoledne pak izraelské letectvo zahájilo bombardování stanovišť Hamásu a palestinských džihádistů. Zasažena byla výcviková stanoviště, výrobny zbraní a další klíčové oblasti.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Izrael na časově neupřesněnou dobu uzavřel hraniční přechody s Pásmem Gazy a oblasti rybolovu podél břehů této palestinské enklávy, oznámila agentura AFP.

Konfrontace následuje po pátečních bouřlivých demonstracích na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Při izraelském náletu přišli v pátek o život čtyři Palestinci, z nichž dva náleželi k ozbrojenému křídlu Hamásu. Izrael náletem reagoval na palestinskou palbu, která zranila dva izraelské vojáky. Hamás hned v pátek pohrozil Izraeli odvetou.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal ke konzultaci náčelníka generálního štábu armády a šéfa národní bezpečnostní rady.

Reklama

Doporučované