Hlavní obsah

Protopopová se stala tajemnicí rady pro duševní zdraví. Psala posudek na Babiše mladšího

Dita Protopopová.

Reklama

Lékařka Dita Protopopová, která figurovala v kauze premiérova syna Andreje Babiše mladšího, se stala tajemnicí národní vládní rady pro duševní zdraví. Do funkce nastoupila před třemi týdny.

Článek

„Můj otec chtěl, abych zmizel kvůli kauze Čapí hnízdo. Paní Protopopová mi tehdy řekla: Vyber si, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, nebo půjdeš na prázdniny, v uvozovkách,” popisoval před rokem Andrej Babiš mladší svůj pobyt na Krymu.

Doktorka Protopopová se jako psychiatrička oficiálně angažovala v kauze Čapí hnízdo, a to konkrétně ve věci stíhání Babišova syna.

Je autorkou jednoho z posudků, kterým byla doložena stížnost Babiše juniora proti stíhání. Odborný posudek doktorky Protopopové byl jedním z argumentů, proč by mělo být stíhání Babiše mladšího zastaveno ze zdravotních důvodů. Jenže státní zástupce tehdy stížnost zamítl.

Podle serveru iDnes.cz lékařka povýšila a stala se tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví. Seznam Zprávy se na to, kdo se stane tajemníkem rady pro dušení zdraví, ptal v uplynulých dnech. Úřad vlády ani ministerstvo zdravotnictví však na dotazy nereagovaly.

„Jmenování proběhlo na základě vládou schváleného statutu vládní rady pro duševní zdraví. Paní doktorka Protopopová byla tajemnicí rady pro duševní zdraví jmenována na základě široké podpory ze strany odborníků a zástupců reformy péče o duševní zdraví, a i proto, že doposud zastávala pozici gestorky projektu Deinstitucionalizace, který je zastřešujícím projektem celé reformy,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Protopopová bude funkci vykonávat v rámci svého pracovního poměru, který na ministerstvu zdravotnictví už má. Neměla by tak za funkci pobírat další peníze.

Předsedou národní rady pro duševní zdraví bude jako u ostatních poradních orgánů premiér Andrej Babiš, výkonným místopředsedou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Lékařka Protopopová už na ministerstvu zdravotnictví na reformě pracuje, na tento post ji doporučila Psychiatrická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Změny se dějí i na samotném ministerstvu zdravotnictví. Úřad se rozhodl zrušil odbor koncepcí a reforem, který dnes vede Daniela Matějková.

„Na ministerstvu zdravotnictví došlo ke konci roku ke snížení personálu, proto byly některé odbory redukovány organizačně na oddělení,“ zdůvodňuje změnu náměstek ministra Roman Prymula.

Poradkyně Andreje Babiše

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové proto nově vzniknou dvě oddělení. „Jedno oddělení se bude věnovat reformě péče o duševní zdraví. Druhé oddělení bude zaměřené na dotace, koncepce a strategii,“ uvedla Štěpanyová.

Doplnila, že kdo v čele těchto oddělení usedne, se rozhodne až ve výběrových řízeních. Podle Prymuly však jedno oddělení bude dál řídit Matějková.

Úředníci z ministerstva zdravotnictví, kteří si nepřáli být jmenováni, však Seznamu popsali, že důvodem této organizační změny by mohl být i spor, který mezi Protopopovou a Matějkovou vznikl. Matějková se k situaci nevyjádřila.

V minulosti byla Protopopová také poradkyní tehdejšího ministra financí – současného premiéra – Andreje Babiše. Při loňských komunálních volbách byla zároveň lídryní hnutí ANO na Praze 8.

Reklama

Doporučované