Hlavní obsah

Průlomové rozhodnutí amerického soudu. Gayové a lesby mají stejná práva v zaměstnání jako všichni ostatní

LGBT komunita má stejná práva v zaměstnaní jako ostatní.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Středoškolská učitelka Kimberly Hivelyová obvinila školu, že ji vyhodila kvůli její homosexuální orientaci, a uspěla.

Článek

Gayové, lesby, bisexuálové a transsexuálové mají stejná práva v zaměstnání jako všichni ostatní. Americký odvolací soud přiznal, že federální zákon o lidských právech z roku 1964 se vztahuje i na LGBT komunitu. Dosud se soudci přikláněli k názoru, že se zákon lidí s odlišnou sexuální orientací netýká, protože v něm nejsou přímo zmíněni.

„Došli jsme k závěru, že diskriminace na základě sexuální orientace je formou diskriminace z důvodu pohlaví,” napsala v prohlášení soudkyně odvolacího soudu Diane Woodová.

Učitelku vyhodili kvůli homosexuální orientaci

Chicagský 7. obvodní odvolací soud se vůbec poprvé přiklonil na stranu ochrany osoby s odlišnou sexuální orientací v zaměstaneckém sporu. Středoškolská učitelka Kimberly Hivelyová si stěžovala, že přišla o místo na státní škole v South Bendu v americké Indianě kvůli tomu, že je lesba. Soud nižší instance její žalobu zamítl. Teprve odvolání přineslo Hivelyové úspěch.

„Od začátku říkám, že to, co se mi stalo, nebylo v pořádku a bylo to nelegální,” uvedla Hivelyová.

Škola ale nařčení odmítla. Její mluvčí poznamenal, že k žádné diskriminaci nedošlo. Zástupci školy potvrdili, že nenapadnou nynější rozhodnutí u nejvyššího soudu, ale budou se u obvodního soudu bránit obvinění z diskriminace. Soudkyně Woodová totiž přiznala Hivelyové práva podle zákona z roku 1964, ale zatím nepotvrdila, zda k diskriminaci ze strany školy opravdu došlo.

Reklama

Doporučované