Hlavní obsah

Průzkum: ANO by nevyhrálo volby. Předskočila jej koalice Pirátů a STAN

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze společného brífinku Pirátů a Starostů.

Reklama

aktualizováno •

Agentura Kantar CZ v lednu zkoumala volební preference i v případě ohlášených koalic. V průzkumu zvítězil tandem Pirátů a STAN. Hnutí ANO tak po několika letech ztratilo prvenství.

Článek

Koalice Pirátů se STAN by nyní ve sněmovních volbách překonala hnutí ANO o tři procentní body a zvítězila. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi z přelomu ledna a února.

ANO přitom dosud v průzkumech Kantaru i dalších agentur od minulých sněmovních voleb z roku 2017 vytrvale vedlo, a to často s výrazným náskokem. Koalice Pirátů a Starostů by podle volebního modelu Kantar CZ získala 29,5 procenta hlasů a druhé ANO 26,5 procenta.

Třetí za zmíněnými stranami by skončila koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s podílem 19,5 procenta. SPD by měla 10,5 procenta a KSČM pět procent. Všechny strany by se tak dostaly do Poslanecké sněmovny.

Sociální demokraté, nynější koaliční partner ANO v menšinové vládě, by se se čtyřmi procenty hlasů do Sněmovny nedostali. Statistická chyba v průzkumu ale může podle Kantaru činit 1,6 až 3,6 procentního bodu.

„Jsme rádi, že vám spolupráce Pirátské strany a STAN dává smysl a že oceňujete, že hledáme řešení a cestu. Nenecháme vás v tom a budeme se za vás bít do posledního dechu. Jsme s vámi a vše, co děláme, děláme pro vás a pro naši zemi,“ napsal na Twitter předseda Pirátů Ivan Bartoš k nejnovějšímu volebnímu modelu.

K výsledkům se již vyjádřil i předseda druhé strany „vítězného“ tandemu Vít Rakušan: „Děkuji vám za důvěru. 29,5 % pro Piráty a STAN. Je to jen průzkum, ale dává nám najevo, že o naději, změnu, dobrý program a kvalitní lidi stojíte. Čeká nás náročný rok.“

Kromě již zmíněných výsledků agentura přinesla také druhý model, do kterého koaliční spojenectví nezahrnula. V tom i nadále první místo ovládá hnutí ANO s 26 procenty a dokonce má o procentní bod více, než mělo v listopadu. Druhé místo pak drží Piráti s 21 procenty a o třetí se dělí ODS a SPD s 10,5 procenta. Pokud by politické strany kandidovaly samy za sebe, hnutí STAN by podle Kantaru CZ získalo 9,5 procenta a následovalo by tak v žebříčku dříve zmíněnou dvojici.

V blízkosti hranice pěti procent se pohybují KSČM, KDU-ČSL a TOP 09. ČSSD oproti výzkumu z minulého roku ztratila jeden procentní bod a má 3,5 procenta, do Poslanecké sněmovny by se tak nejspíš opět nedostala.

Reklama

Doporučované