Hlavní obsah

Průzkum: ODS samostatně až pátá, předběhli ji Starostové i Okamura

Foto: Jan Mihaliček

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Nejnovější model agentury STEM vedou Piráti, s odstupem je hnutí ANO a koalice Spolu.

Článek

V dubnovém volebním modelu agentury STEM vede koalice Pirátů a Starostů s téměř 28 procenty. Druhé hnutí ANO by získalo 24 procent hlasů.

„Hlavní vládní strana ANO nezískává jako v průběhu loňské první vlny epidemie, ale naopak ztrácí. Hnutí ANO je stále široce rozkročené, posiluje dále v táboru levice, oslabení sledujeme v politickém středu a na pravici. Od ANO se odklánějí převážně voliči se slabší vazbou k tomuto hnutí,“ píší průzkumníci.

Koalice Spolu by ve volebním modelu získala necelých 17 procent hlasů. Podle STEM by se do Sněmovny dostaly ještě SPD, ČSSD a těsně i KSČM.

Podívejte se i na vlastní volební model Seznam Zpráv:

STEM měří i preference stran zvlášť, bez ohledu na oznámené koalice. Tam stále vede hnutí ANO následované Piráty s 18,6 procenta hlasů. Třetí stranou je pak SPD Tomia Okamury s necelými 13 procenty.

„SPD potvrzuje růstový trend trvající od počátku koronavirové krize, dovede nejspíš nejlépe těžit z rostoucího počtu protestních hlasů,“ dodávají výzkumníci.

Za SPD by jako samostatná strana skončili Starostové s 11 procenty, ODS by byla až pátá s necelými 9 procenty. „ODS je v samostatném klání stran na místě pátém a dlouhodobě její podpora klesá,“ píše se v průzkumu. ČSSD by podle průzkumu získala 7 procent hlasů, což je více, než kolik odhadují ostatní průzkumy.

Výzkumníci se ptali 1049 respondentů v době mezi 7. a 13. dubnem.

Reklama

Doporučované