Hlavní obsah

Průzkum: Piráti a STAN stále vedou, ale Babiš se na ně dotahuje

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš stahuje náskok Pirátů a STAN.

Reklama

Volby by v květnu podle Medianu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 24 procenty. ANO by mělo 23 procent. ANO oproti dubnu posílilo, Piráti a Starostové oslabili.

Článek

Hnutí ANO 2011 v květnu mírně posílilo. Z dubnových 21 % stouplo na současných 23 %. Koalice Pirátů a STAN je ve vedení, ale preference oslabily na 24 %. Rozdíl mezi hnutím ANO a koalicí Pirátů a STAN se ztenčil. Koalice Spolu oproti dubnu posílila na 19,5 %. ČSSD si od minulého měsíce udržela pozici nad hranicí vstupu do Sněmovny, současný zisk je na úrovni 7 %. Přísaha Roberta Šlachty se z hlediska preferencí zařadila na úroveň Trikolóry a Zelených, oproti dubnu ale mírně posílila na 4 %.

Vyplývá to z dnes zveřejněného sněmovního volebního modelu agentury Median. Průzkum se uskutečnil v květnu a účastnilo se ho 1 072 respondentů ve věku 18 a více let.

Koalice Pirátů a STAN se stále drží na pozici lídra s 24 %, ale oproti dubnu oslabila o 3 procentní body. Největší podporu má koalice mezi lidmi s maturitou a vysokoškolským vzděláním a u lidí do 34 let. Mírně převažuje podpora mužů.

Hnutí ANO v květnu mírně posílilo na 23 %. Jeho podpora je nejsilnější mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a nižším a mezi lidmi nad 55 let. Mezi lidmi s maturitou nebo vysokoškolským vzděláním je hnutí ANO na třetím místě za koalicemi opozičních stran. ANO má nadpoloviční většinu příznivců ve věkové skupině 55 a více let. Mezi muži a ženami nejsou významnější rozdíly.

Koalici Spolu, tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by v květnu podpořilo 19,5 %. Koalice Spolu má stále mezi lidmi s různým stupněm vzdělání menší podporu než koalice Pirátů a STAN, dále má tato koalice většinu svých podporovatelů ve věku 18–44 let. O něco častěji by je volily ženy oproti mužům.

ČSSD by v květnu 2021 volilo 7 % respondentů. ČSSD by preferovala zejména věková skupina 35–44 let spolu se skupinou 65 a více let, dále lidé se základním vzděláním. Shodně mají o něco silnější podporu u mužů.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu 2021 zúčastnilo dle svého vyjádření 64,5 % respondentů. To by ve výsledku znamenalo vyšší volební účast než při volbách do Sněmovny v roce 2017. Určitě by k volbám do PSP nešlo 27 % dotázaných.

Reklama

Doporučované