Hlavní obsah

První člověk Matovičovy éry v poutech. Kdo je šéf slovenské tajné služby?

Foto: Profimedia.cz

Šéf Slovenské informační služby Vladimír Pčolinský.

Reklama

Slovenská čtyřkoalice se v noci na čtvrtek dohodla na pokračování vlády, premiérem zůstává Igor Matovič. Ve stejný den ale dostala nečekanou ránu: jejího šéfa tajné služby zadržela policie kvůli údajnému úplatku od mafiána.

Článek

Za poslední rok od výměny vlády slovenská policie pozatýkala desítky soudců, lidí z nejvyšších pater policie i prokuratury. Všichni měli jedno společné: do funkcí nastoupili za vlády strany Směr a premiérů Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Teď poprvé došlo i na člověka z éry premiéra Igora Matoviče. Zatímco jeho rozhádaná čtyřkoaliční vláda se v noci na čtvrtek po vážné krizi dohodla, že vláda bude dál pokračovat s Matovičem v čele, přišla zpráva o zadržení šéfa slovenské tajné služby.

V pořadí devátý šéf Slovenské informační služby (SIS) Vladimír Pčolinský ve čtvrtek skončil v rukou policie při překvapivém ranním zásahu. S informací přišel Denník N. Podle střípků v různých slovenských médií je důvodem podezření z korupce, ke které mělo dojít už v současné Pčolinského funkci.

40 tisíc eur od muže z mafiánského seznamu

Podle serveru Aktuality.sk policie zadržela šéfa tajné služby kvůli přijetí úplatku od podnikatele Zoroslava Kollára. Ten je známý z policejních „mafiánských seznamů“ a také z policejní akce Vichřice z loňského října. Při té skončil za mřížemi kvůli obvinění z uplácení bratislavských soudců. Podle Markízy teď vazebně stíhanému Kollárovi přibylo i obvinění z uplácení Pčolinského.

Peníze, nejspíš 40 tisíc eur (přes milion korun), měl šéf SIS dostat za to, že zajistil, aby tajná služba nechala Kollára na pokoji, neodposlouchávala ho a nesledovala.

Pčolinský platí za člověka strany předsedy parlamentu Borise Kollára (nezaměnit se Zoroslavem Kollárem) Jsme rodina, tedy jedné ze čtyř koaličních stran. To na Slovensku není neobvyklé – předchozí šéf tajné služby Anton Šafárik byl zas nominantem nacionalistické Slovenské národní strany. Ostatně s politikou je SIS provázaná už od doby jejího vzniku v době mečiarismu v 90. letech. Obvykle je šéf služby „premiérův člověk“. U posledních dvou ředitelů šlo ale i o nominace koaličního partnera. Pod SIS spadá práce civilní rozvědky i kontrarozvědky.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Národní rady a strany Jsme rodina Boris Kollár.

Provázanost Pčolinského s „Rodinou“ Kollára podtrhává i to, že jeho manželka Adriana a jeho bratr Peter jsou poslanci strany. Pčolinského kariéra se nastartovala po parlamentních volbách v roce 2010, kdy vládu Roberta Fica na dva roky vystřídala koalice v čele s Ivetou Radičovou.

Člověk blízký Lipšicovi

Dvaatřicetiletý Pčolinský se stal ředitelem organizačního odboru kanceláře ministra vnitra Daniela Lipšice. S Lipšicem má Pčolinský podle serveru aktuality.sk velmi blízký vztah. Zadržení Pčolinského je proto velkou ranou pro Lipšicovu reputaci.

Lipšic byl v letech 2010-2012 ministrem ve vládě Ivety Radičové, která na krátkou dobu přerušila úřadování Roberta Fica. Po autonehodě v roce 2016, při které zemřel chodec, Lipšic z politiky odešel a začal působit v advokacii. Letos v únoru ho parlament zvolil vysoce postaveným a vlivným speciálním prokurátorem.

Speciální prokurátor Daniel Lipšic.

„V dané trestní věci bylo vzneseno obvinění i na základě výpovědi mého bývalého klienta a Vladimír Pčolinský byl v minulosti mým blízkým spolupracovníkem na ministerstvu vnitra. Z uvedeného důvodu v souladu se zákonem a mým veřejným slibem daným během kandidatury na funkci speciálního prokurátora vykonává všechny úkony nadřízeného prokurátora v této věci můj zástupce,“ uvedl ve čtvrtek v prohlášení Lipšic.

Šedá eminence strany Jsme rodina

Podle deníku SME se Vladimír Pčolinský pohyboval v zákulisí slovenské politiky už dlouho před nástupem do čela SIS, dobře se vyzná ve fungování bezpečnostních složek a platil za důležitého člověka pro stranu Borise Kollára. V médiích se jeho jméno začalo častěji objevovat po zatčení Mariana Kočnera v létě 2018.

Sám Kočner považoval Pčolinského podle svých šifrovaných zpráv v aplikaci Threema za škodnou. Podezříval ho z toho, že stojí za kauzami, které poškozovaly jeho spojence Pavla Ruska (pravomocně odsouzeného na 21 let za podvod) a Jaroslava Haščáka z Penty (aktuálně trestně stíhaného na svobodě).

Po nástupu Pčolinského do čela SIS loni v dubnu začala tajná služba víc komunikovat s veřejností a zřídila si i účty na sociálních sítích. Pčolinský komentoval i několik kauz, včetně bezpečnostních rizik jaderné elektrárny Mochovce.

Informace o zadržení Pčolinského slovenské politiky zaskočila. Zpráva přišla jen krátce poté, co se strany dohodly na pokračování koalice: Krizi způsobily vypjaté osobní vztahy ve vládě a vygradoval ji utajovaný nákup ruských vakcín Sputnik V.

Vládní strany shodně: Padni komu padni

Matovičovo hnutí OĽaNO v reakci uvedlo, že prokuratura a policie mají rozvázané ruce a jednají nezávisle. Hnutí tak prý plní přesně to, k čemu se zavázalo před parlamentními volbami loni v únoru. O volných rukách policie mluví i koaliční strana Za lidi.

Předseda koaliční strany Jsme rodina Boris Kollár reagoval na zadržení „svého“ člověka rychle. Prezidentku Zuzanu Čaputovou požádal, aby ředitele SIS dočasně postavila mimo službu. Prezidentka teď takový krok zvažuje.

O překvapení hovoří i koaliční strana SaS. „Je namístě se ptát, zda mohla korupce sahat i na nejvyšší posty tajné služby, což by otřáslo už tak pošramocenou důvěrou v tuto instituci,“ uvedla v prohlášení SaS.

Podle předsedy opoziční strany Hlas a expremiéra Petra Pellegriniho nese politickou odpovědnost za Pčolinského jakožto svého podřízeného premiér Matovič.

Reklama

Související témata:

Doporučované