Hlavní obsah

První etapa přestavby nemocnice Náchod skončila, dva pavilony zahajují testovací provoz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

První etapa dostavby a modernizace Oblastní nemocnice Náchod skončila. Jde o největší dosavadní krajskou investici. Stála 1,4 miliardy korun bez DPH. V areálu přibyly dva nové pavilony, pavilon J a K, které jsou propojené.

Článek

Dva nové pavilony po 27 měsících prací zahájí zkušební provoz, aby na začátku příštího roku začaly sloužit pacientům. „Pavilon K bude sloužit jako centrální budova, kde se pacientům dostane vyšetření a kde bude probíhat veškerá operativa. Následnou péči pak zajistí pavilon J s kapacitou až 150 lůžek. Obě budovy jsou propojeny jak v nadzemní, tak v podzemní části. Jsem rád, že se kraji tuto dlouho plánovanou investici podařilo dokončit. Náchodskou nemocnici to posouvá mezi špičková zdravotnická zařízení naší republiky,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Do pavilonu K se po skončení zkušebního provozu přestěhuje dětské oddělení, oddělení porodnice, ARO a JIP, operační sály a všechny zobrazovací metody. V pavilonu J budou lůžková oddělení ortopedie, chirurgie, gynekologie a porodnice.

„Po několika letech příprav a více než dvou letech stavebních prací jsme dokončili největší investici kraje v jeho dvacetileté historii. Teď je ještě potřeba pořídit všechny zdravotnické a IT technologie a vnitřní vybavení budov a také začít připravovat druhou etapu modernizace, která splní hlavní cíl celé investice, sestěhovat nemocniční areál do jednoho centra,“ uvedl radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS).

Stavební část první etapy modernizace náchodské nemocnice stála 1,4 miliardy korun bez započtení daně, další položkou je pořízení vybavení pavilonů za 400 milionů korun.

V druhé etapě by mělo v budoucnu dojít k výstavbě dalšího pavilonu a k adaptaci těch stávajících tak, aby se horní část nemocničního areálu mohla přemístit do té dolní. Výsledkem mají být nižší provozní náklady a kvalitnější péče o pacienty.

Králohradecký kraj vypsal na modernizaci náchodské nemocnice čtyři tendry, poprvé v březnu 2012, přičemž v květnu následujícího roku ho zrušil. Obdobný případ byl u druhého tendru, který vypsal v červenci 2015. Třetí soutěž zrušilo nové vedení kraje v prosinci 2017 z důvodu jeho nedůvěryhodnosti. Do třetího tendru zasáhlo i vyšetřování policie. V pořadí čtvrtý tendr kraj vypsal 1. srpna 2017 a dodavatelem se stalo konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavební práce začaly v dubnu 2018 a probíhaly za provozu pavilonů nemocnice.

Náchodská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem, které slouží spádové oblasti pro více jak 200 tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované