Hlavní obsah

První měsíc možnost výpůjčky sdílených kol přes lítačku využilo 5600 lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Možnost půjčit si prostřednictvím karty MHD lítačka zdarma až čtyřikrát denně na 15 minut sdílené kolo využilo za první měsíc fungování projektu přes 5600 lidí.

Článek

Celkový počet výpůjček pak přesáhl 33 000. ČTK to dnes sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Sdílená kola patří společnostem Rekola a Nextbike, s nimiž se magistrát domluvil na spolupráci. Zkušební provoz potrvá do začátku příštího roku, poté ho město vyhodnotí a případně vypíše tendr na trvalého provozovatele.

„Ukazuje se tak, že pilotní projekt plní svůj hlavní účel, tedy pomoci uživatelům MHD přiblížit se do svého cíle pomocí kola od stanice metra, vlaku nebo zastávky tramvaje,“ uvedl Drápal.

Nejoblíbenějšími lokalitami pro půjčení kola jsou uzlové body MHD, tedy stanice metra, vlaků nebo tramvajové zastávky. Nejoblíbenější je půjčování v Holešovicích, Karlíně a v okolí Vltavy. Konkrétně jde o stanice metra C Hlavní nádraží, Vltavská a Nádraží Holešovice, zastávky tramvají Výstaviště a Strossmayerovo náměstí, Masarykovo nádraží a také okolí některých vysokoškolských areálů.

Chladnější počasí podle Drápala Pražanům nevadí. „Výpůjčky na mobilní aplikaci Lítačka nejčastěji trvají mezi třemi a osmi minutami, což ve spojení s lehkými podzimními rukavicemi znamená, že jezdci na kole při jízdě neprochladnou,“ dodal. Denní rekord v počtu půjčených kol je z úterý 9. listopadu, kdy bylo zaregistrováno přes 1600 výpůjček čistě na mobilní aplikaci Lítačka.

Kolo si mohou až čtyřikrát denně půjčit držitelé všech časových kuponů, musí však používat mobilní aplikaci Lítačka, s pomocí které se výpůjčka provádí. Město provozovatelům za každou výpůjčku zaplatí 12 korun, na zkušební projekt vyčlenilo 2,4 milionu korun. Po jejich vyčerpání provoz vyhodnotí a připraví trvalé řešení.

V Praze provozují sdílená kola či elektrokola firmy Rekola, NextBike, Bolt, Lime nebo Homeport. Praha v minulém volebním období uzavřela memorandum s provozovateli sdílených dopravních prostředků. Magistrát i centrální městské části však kritizují společnost Lime, která v metropoli provozuje sdílené elektrokoloběžky, že podle nich nedostatečně vymáhá pravidla pro odkládání vozítek a jejich pohyb na chodnících. Současné vedení města v roce 2019 memorandum s firmou vypovědělo.

Reklama

Doporučované