Hlavní obsah

První oblasti v Česku hlásí nejvyšší stupeň sucha, vody je kriticky málo

Ministr životního prostředí Richard Brabec o suchu.

 

Reklama

Natáčeli jsme na nejsušších místech Česka. Podívejte se na záznam studia Seznamu.

Článek

Půda vyprahlá až do hloubky jednoho metru, zákaz zalévání zahrádek v některých obcích, velké škody pro zemědělce. Sucho mění život v České republice.

Nejhorší je situace na jižní Moravě, nedostatek vody ale trápí i celou řadu dalších regionů Česka. A podle expertů se potíže s nedostatkem vody v nejbližších dnech ještě zhorší. Jak vypadá situace na Berounsku a na jižní Moravě, se podívejte ve videu.

Česko trápí období sucha.

Hostem živého vysílání studia Seznamu byl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. „Situaci ještě nemůžeme označit za katastrofální, ale musíme si zvyknout, že období sucha, jaká zažíváme teď, budou stále častější," řekl mimo jiné Kubala.

Výstraha před požáry

V jižní polovině Česka platí do středečního večera zvýšené riziko vzniku požárů. Důvodem je velmi teplé počasí. Má se ochladit ve čtvrtek. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro jižní Čechy a části Plzeňského, Jihomoravského a Zlínského kraje a Vysočiny.

Sklizeň o deset dní dřív

Na jižní Moravě už začala sklizeň ječmene. Letos zhruba o deset dní dříve než obvykle. Důvodem je sucho, zemědělci očekávají nízké výnosy. Kombajny vyjely zejména na Břeclavsku, ale také kolem Pohořelic a na Znojemsku, zjistila agentura ČTK od zemědělců.

Reklama

Doporučované