Hlavní obsah

První otevřené okénko. Z ráje turistů je obec duchů

Foto: Petr Švihel

Čekání na turisty. Ve známém Hřensku plném restaurací a hotelů v pátek otevřeli na zkoušku první výdejní okénko.

Reklama

Před pandemií by se v květnu tady nedalo ani zaparkovat, teď prázdná obec vyhlíží turisty a první odvážlivci v Hřensku u Českého Švýcarsko zkusili prodávat občerstvení přes okénko.

Článek

Bratři Riňákovi provozující společně se svými rodinami Hotel U Lípy v centru Hřenska udělali odvážný krok: navařili a v pátek otevřeli jako první výdejní okénko, přes které chtějí prodávat kromě jídla i nápoje.

Co je ve větších městech zcela normální, je v oblíbené výletní destinaci na kraji Českého Švýcarska - v obci, kde se za normálních okolností lze najíst a ubytovat v prakticky každém domě - aktuálně něco nevídaného. Ve městě jsou první, kdo se o prodej přes okno pokouší.

„Zkouškově otevíráme, abychom zjistili, jestli se u nás v Hřensku vyplatí alespoň během víkendu fungovat,“ vysvětluje to Libor Riňák.

Obec je totiž kvůli pandemii, zavřeným hranicím a dosud chladnému počasí vylidněná, a to platí jak pro turisty, tak i pro místní podnikatele. Naprostá většina penzionů a hotelů je prázdná, takřka na někoho se ani nedoklepáte.

O osm set metrů dál, přímo u vstupu do slavné Edmundovy soutěsky, dokončuje opravy kiosku Žába Dan Pýcha. „Příští víkend otevřu určitě,“ říká s tím, že tenhle to podle něj ještě nemá smysl. A to i přesto, že kolem jeho provozovny se aktuálně pohybuje vícero turistů než v centru Hřenska.

„Je to tady takové smutné. Zajímalo by mě, jak to tady vypadá normálně…“ říká mladší pár z Tábora, který během pátku bloumá ulicí s plechovkou piva v ruce a prohlíží si zavřené restaurace a hotely.

Foto: Petr Švihel

Místo obchodu za obchodem bylo v pátek Hřensko „městem duchů“.

Během pátku nakonec prodali bratři přes okénko devět hlavních jídel. „A k tomu celý pekáč bublaniny. Pro mě je důležité si práci zajet,“ říká k večeru Libor Riňák s tím, že věří, že sobota a hlavně neděle, kdy má být nejhezčí počasí, bude o okénko větší zájem.

Co pandemie změnila

Podobně jako bratři u výdejního okénka v pátek od rána čekali netrpělivě na své první zákazníky převozníci v Edmundově soutěsce. „Já dneska pojedu s lidmi jako první,“ říká převozník Víťa a sem tam se podívá směrem k bráně a lávce, odkud by se měli blížit jeho první zákazníci.

„Když je hezké počasí, tak lidé stojí fronty i několik desítek metrů,“ vzpomíná.

Foto: Petr Švihel

Převozníci vzpomínají, že v normální sezoně se fronta lidí čekajících na jejich služby táhne, kam až oko v soutěsce dohlédne.

Z pohledu převozníků byla zatím letos od dubna, kdy se soutěska otevřela, nejlepší minulá sobota. „Byli jsme v šesti a každý vyrážel třikrát,“ říká Víťa a jeho kolega Michal přitakává.

Ovšem oproti plnému rozmachu normální sezony je to nic. V létě jsou převozníci zvyklí jezdit i dvanáctkrát za den s plně naloženou loďkou.

Foto: Petr Švihel

Odstavené lodě v Edmundově soutěsce. Převozníci si aktuálně vystačí jen s dvěma.

Na druhou stranu Víťa připouští, že není žádný velký pamětník, převozníka dělá krátce a vlastně se pro tuhle práci rozhodl až kvůli pandemii. „Studoval jsem a najednou jsem kvůli pandemii zůstal doma, tak jsem si řekl, že půjdu aspoň pracovat sem,“ vysvětluje mladý převozník a dodává, že by chtěl v soutěsce zůstat.

Na rozdíl od řady restaurací a hotelů se lze doklepat na vedoucího obchodu se sportovním oblečením. „Teď přesně by nám začínala hlavní sezona,“ říká Martin Šťastný s tím, že místo toho funguje jím řízená prodejna jako výdejna zboží. Pro síť obchodů je tato pobočka srdeční záležitostí – právě tento obchod byl v roce 1990 úplně první, a proto je si i vedoucí jistý, že provozovna nemůže skončit. Obchod si navíc nevede zcela zle – obrat se podle vedoucího pohybuje zhruba na 50 procentech

„Navíc prodáváme řadu věcí, které si lidé prostě chtějí vyzkoušet,“ vysvětluje Martin Šťastný a dodává, že pandemii změnila i nejprodávanější položky – kterými jsou nově stany, spacáky a kvalitní obuv.

„Je vidět, že lidé míří víc do přírody,“ hodnotí to.

Foto: Petr Švihel

Mapa turistické oblasti.

Čekání na Němce

Ačkoli tak v turistické obci věří, že začátek sezony je konečně na blízku, uvědomují si, že aby byly příjmy jako „za starých dobrých časů“, musí se do obce vrátit také zahraniční turisté. Především Němci.

Jak popisuje Dan Pýcha z kiosku Žába – dokud nezačnou jezdit němečtí turisté, nemá smysl otvírat přes týden. A stejně tak dokud do obce nezačnou proudit Němci, bude připomínat spíše opuštěné filmové kulisy.

„Dělají 40 až 50 procent návštěvnosti. Do nástupu letní sezony sem přichází ve všední dni právě oni. A pak znovu v září, kdy se soutěsky uvolní od dětí, tak sem němečtí turisté hodně přijíždí,“ vysvětluje starosta Hřenska Zdeněk Pánek a připomíná, že obec dříve zažívala také nájezdy polských autobusů.

Podle Zdeňka Pánka do Českého Švýcarska vyráží němečtí turisté přes hranice, protože jsou zde nenáročné a příjemné procházky vhodné i pro starší. Ostatní obyvatelé často také zmiňují, že Němce lákají české ceny.

„Jde o to, aby i německá strana uvolnila příchod turistů, aby ti, co sem přijdou, se nemuseli vracet do karantény. To je pro nás rozhodující,“ líčí starosta a věří, že město ožije v druhé polovině května.

A to i proto, že by už mohlo být teplejší počasí. A vsází také na větší zájem Čechů, kteří „opět objevují Česko“.

Reklama

Doporučované