Hlavní obsah

První pomoc u malých dětí – co dělat při pořezání a krvácení

Při ošetřování řezných ran má být pořezaná končetina ve zvýšené poloze. Pak rána tolik nekrvácí.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník rok a čtvrt staré holčičky a další část rychlokurzu první pomoci od záchranáře Marka Hylebranta.

Článek

Tentokrát se záchranář Středočeského kraje Marek Hylebrant zaměřil na krvácení a řezné rány u malých dětí. „Může se stát, že dítě upadne na ostrý předmět nebo ostrou hranu a řízne se do ručičky nebo nožičky,“ popisuje Marek Hylebrant nejčastější poranění končetin u malých dětí.

Jak v takovém případě postupovat při krvácení a jak ho zastavit, i když u sebe nemáte lékárničku?

„Pokud je to masivní a velké krvácení, musíte dané místo rychle stlačit. Zmáčknout a stlačit přímo v tom místě,“ říká Hylebrant s tím, že použít se má v takovém případě cokoliv. „Šála, šátek nebo třeba utěrka. Stlačíte dané místo a držíte. Pak to něčím omotáte – tak, jak vám to v tu chvíli půjde,“ dodává a rodičům přidává zásadní radu. „Snažte se přitom držet ruku či nohu dítěte ve zvýšené poloze. Ruka se tím totiž odkrvuje a rána pak tolik nekrvácí. Cizí tělesa z rány nikdy sami nevyndávejte.“

U masivního krvácení volejte ihned záchrannou službu. „Neřešte, jestli je to krvácení žilní nebo tepenné. I ze žíly se dá totiž vykrvácet,“ dodává Hylebrant.

Své nápady a podněty do pořadu Mamablog můžete posílat i vy na Instagram @Mamablog_eda.tob.

Reklama

Doporučované