Hlavní obsah

Prvním bilionářem světa bude podle odhadů Bill Gates

Bill Gates má nyní majetek v hodnotě 84 miliard dolarů. Za 25 let se z něj zřejmě stane dolarový bilionářVideo: AP

 

Reklama

Za 25 let by svět mohl znát jméno prvního dolarového bilionáře. Podle mezinárodní organizace Oxfam jím bude americký podnikatel Bill Gates.

Článek

Dvaašedesátiletý Američan Bill Gates by se podle zprávy mezinárodní organizace Oxfam mohl stát prvním člověkem, jehož majetek přesáhne hodnotu jednoho bilionu amerických dolarů. A to i přesto, že v současné době má jeho majetek odhadovanou hodnotu přibližně 84,4 miliardy dolarů.

Experti Oxfamu totiž předpokládají, že během následujících pár let začnou výrazně stoupat jeho investice. A tak ačkoli zakladateli společnosti Microsoft do bilionu chybí zhruba 916 miliard dolarů, je podle nich více než reálné, že tuto hranici pokoří.

Nepředpokládá se, že by Billa Gatese, který vede žebříček nejbohatších lidí časopisu Forbes, někdo předehnal. Jediná možnost podle zprávy Oxfamu je to, že by se objevil vynálezce s pro svět převratnou technologií.

Samotný Gates o prvenství nijak vědomě neusiluje. Po odchodu z Microsoftu v roce 2006 se částí svého majetku zbavuje a podporuje nejrůznější projekty. S manželkou a investorem Warrenem Buffetem založili projekt The Giving Pledge. Jeho cílem je zprostředkovat ostatním miliardářům možnost věnovat část svého bohatství na dobročinné účely.

Gates již s manželkou v minulosti prohlásili, že neplánují zanechat svým dětem dědictví v řádu miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované