Hlavní obsah

Pryč ze země! Cizinci prchají z Kábulu, Kyjev nabídl pomoc

Foto: Profimedia.cz

Na kábulském letišti čekají na evakuaci tisíce lidí.

Reklama

Evropské země se snaží co nejrychleji evakuovat své diplomaty i další občany z islamisty obsazeného Afghánistánu. Hnutí Tálibán ve svých prohlášeních slibuje, že nebude nikomu při odchodu ze země bránit.

Článek

Mezinárodní letiště v Kábulu, které dosud střeží asi šest tisíc amerických vojáků, je nyní jediným místem, kudy se dá bezpečně dostat ze země. Svá vojenská letadla sem posílá řada evropských zemí, například evakuovaní Češi už přistáli v Praze.

Velkorysý přístup k evakuacím zvolila Ukrajina, jejíž ministr zahraničí Dmytro Kuleba oznámil, že jeho země pomohla i občanům z dalších evropských států. „Ukrajinské letadlo vzalo občany Ukrajiny, Nizozemska, Chorvatska, Běloruska a Afghánistánu z Kábulu,“ tweetoval. „Jsou v bezpečí. Neopouštíme naše lidi a pomáháme ostatním. V případě dalších žádostí uděláme všechno pro to, abychom pomohli Ukrajincům i cizincům,“ dodal ministr.

S evakuací cizinců pomáhají podle prohlášení tamní diplomacie i Spojené arabské emiráty, které už v neděli vypravily z kábulského letiště několik strojů. Na palubě byli občané Velké Británie, Francie a Egypta.

Situaci na kábulském letišti dnes bude řešit i Politický a bezpečnostní výbor Evropské unie, který se skládá z velvyslanců členských států. Schůzka se uskuteční ve tři odpoledne, informoval server Politico.

Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že kábulské letiště je nyní rozděleno na dvě části – komerční, která kvůli zastavení obvyklých linek prakticky nefunguje, a vojenskou střeženou Američany, odkud odlétají evakuační letadla.

Jen Spojené státy plánují v příštích dnech evakuaci několika tisíc lidí – amerických občanů i Afghánců, kteří s vojáky spolupracovali. Afghánců, jež požádají o azyl v USA, se dočasně ujme Albánie a Kosovo. V těchto zemích mohou počkat na vyřízení svých žádostí.

Německo vyslalo do Kábulu už druhé dopravní letadlo, první stroj už odletěl s německými občany i afghánskými spolupracovníky do uzbecké metropole Taškentu. Odtamtud by se měl vydat zpátky a nabírat další evakuované. Jedna z německých humanitárních organizací už oznámila, že má v zemi stovky lokálních zaměstnanců, charita ale v zemi zůstává, její pomoc bude prý potřeba i za vlády Tálibánu.

Na samotném letišti panuje zmatek a spousta Afghánců se snaží dostat do některého z evakuačních letadel. Mnozí lidé mají strach a nevědí, zda se pro ně najde místo: „Jak mohou Američané ovládat letiště a diktovat podmínky a časy pro Afghánce? Tohle je naše letiště, evakuováni jsou ale diplomaté, zatímco my čekáme v naprosté nejistotě,“ citovala stanice BBC Rakšandu Džilaliovou, lidskoprávní aktivistku, která se snaží uprchnout ze země.

Jeden z členů vyjednávacího týmu Tálibánu v katarském Dauhá řekl, že lidé na letišti jsou v bezpečí a nemusejí se bát o životy ani majetky. „Sloužíme lidu této země,“ prohlásil. Už v minulých dnech před dobytím Kábulu mluvčí islamistického hnutí sliboval, že Tálibán nechá odejít ze země všechny, kteří budou chtít, a spolupracovníkům zahraničních vojsk se nebude nijak mstít.

Jednou z mála zemí, která ponechala své velvyslanectví v Kábulu funkční, je Írán. I Islámská republika sice část personálu evakuovala, ale několik diplomatů zůstalo, aby ambasáda i nadále fungovala.

V Kábulu by měli zůstat i diplomaté z Ruska a Číny, která se podle pozorovatelů chystá v budoucnu vládu Tálibánu uznat. „Tálibán je klíčovou vojenskou a politickou silou v Afghánistánu a očekáváme, že bude hrát důležitou roli v mírovém procesu, usmíření a rekonstrukci země,“ řekl po červencové schůzce s vysokým představitelem Tálibánu čínský ministr zahraničí Wang I.

Čínská státní média se po nedělním dobytí Kábulu vysmívají Spojeným státům, jejichž dvacetiletá přítomnost v zemi pod Hindúkušem nedokázala sílu Tálibánu nijak výrazně oslabit.

Reklama

Související témata:

Doporučované