Hlavní obsah

Prymula chtěl soukromě rozjet testování pro statisíce Čechů

Foto: seznam zprávy

Roman Prymula musel po aféře na Vyšehradě opustit ministerstvo. Odchod přetavil do nového byznysu.

Reklama

Na plánu, který měl být zaplacen z veřejného zdravotního pojištění, s ním spolupracoval spolustolovník ze schůzky na Vyšehradě, galerista Jan Třeštík.

Článek

Premiérův poradce Roman Prymula se po nuceném odchodu z ministerstva zdravotnictví začal angažovat v soukromém byznysu kolem testování na koronavirus. Veřejně ho neprezentoval, navázal však na cenné informace a zkušenosti, které získal na ministerstvu při boji s epidemií.

Podle zjištění Seznam Zpráv se Roman Prymula koncem roku podílel na přípravě velké akce, při níž by se mohly bezplatně otestovat statisíce Čechů.

On a další lidé kolem něj se při jednáních o tomto privátním projektu zaštiťovali Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví jako institucemi, které se na této plošné testovací akci podílejí a podporují ji.

Úřad vlády i ministerstvo však říkají, že s tím nemají nic společného.

Roman Prymula Seznam Zprávám potvrdil, že v soukromém projektu antigenního testování vystupuje.

„My tady testujeme žalostně málo. Očkovat budeme ještě několik měsíců a nechceme být všichni zavření,“ říká Prymula, který otestování co největšího počtu lidí neúspěšně prosazoval – například po vzoru Slovenska – ještě jako ministr zdravotnictví.

Někdo by vydělal. Ale kdo?

V rozhovoru pro Seznam Zprávy však premiérův poradce Prymula popisuje projekt spíš jen kuse a nepříliš jasně. Tvrdí, že v něm měl jako epidemiolog na starosti hlavně odborné věci.

Každopádně: myšlenkou bylo, že po celém Česku vzniknou speciální „pointy“, které budou lidem i firmám nabízet antigenní testování.

To hradí zdravotní pojišťovny. Otestování statisíců lidí by přitom znamenalo nemalé výdaje. Pro představu: za PCR testy (i když ty jsou dražší než antigenní testy) zaplatila VZP od března do listopadu loňského roku bezmála 1,9 miliardy korun.

Roman Prymula nechce říct, kdo konkrétně za projektem stojí, a komu by tedy platby za testování přicházely. „Samozřejmě ty subjekty, které by to provozovaly, by asi nějaký zisk mít mohly. To je nepochybné,“ uznává Roman Prymula a pouze dodává, že existuje nejmenovaný bohatý sponzor, který by zařídil vybavení testovacích pointů.

„Nechci říkat sponzora, nebylo by to korektní, když se nám to nepovedlo zrealizovat,“ říká bývalý ministr.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Návrh billboardové kampaně Česko se testuje!

Kvůli soukromému testovacímu projektu se Roman Prymula podle informací Seznam Zpráv v polovině prosince zúčastnil schůzky s vedením Nemocnice na Bulovce.

S poradcem premiéra tehdy přišel do nemocnice i galerista Jan Třeštík, muž blízký předsedovi poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a jeden z účastníků proslulého říjnového večírku v uzavřené restauraci na Vyšehradě, po němž musel Roman Prymula rezignovat na místo ve vládě.

Ředitel nemocnice Jan Kvaček říká, že mu testovací systém představili s tím, že by právě na Bulovce mohlo vzniknout několik odběrových míst. Přitom podle ředitele Kvačka zaznělo, že jde o projekt uskutečňovaný s Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví.

„Ano, s panem Prymulou a panem Třeštíkem jsem na jejich žádost jednal. Jednali jsme o tom, že by Bulovka testovala v rámci projektu, který byl podle nich schválený vládou a ministerstvem,“ potvrzuje ředitel nemocnice.

Říká však, že mu schůzka i předestřené informace přišly zvláštní, a tak se zeptal přímo premiéra Andreje Babiše, jestli o testování v Prymulově a Třeštíkově režii něco ví. „Odmítl, a už jsem s nimi proto o projektu dále nejednal, protože nešlo o oficiální akci,“ dodává ředitel Bulovky Kvaček.

Totéž tvrdí i Úřad vlády. Připouští sice, že Prymula a jeho spolupracovníci projekt Babišovi začátkem prosince na telekonferenci představili, avšak žádná dohoda, že se na nich bude stát podílet, se prý nezrodila.

„Prezentovaná akce byla zcela soukromá, s Úřadem vlády ani s Ministerstvem zdravotnictví neměla nic společného. Premiér si při webexovém jednání pouze vyslechl prezentaci zástupců projektu antigenního testování,“ říká mluvčí vlády Vladimír Vořechovský.

Přesto se v oficiálních dokumentech k projektu, které Prymula s galeristou Třeštíkem nechali v ředitelně šéfa Bulovky, logo Úřadu vlády objevuje. Například na grafických návrzích billboardů, na nichž známí herci a zpěváci vyzývají, aby se lidé přišli otestovat. Složka k projektu pak obsahuje i informace o vyvinuté aplikaci, která by lidem rozesílala zprávy s výsledkem testů.

Roman Prymula říká, že o marketingové části projektu nic neví – měl ji podle něho na starosti Jan Třeštík. A galerista zase odkazuje na už zmíněnou telekonferenci s Andrejem Babišem z počátku prosince. Z ní prý pochopil, že marketingová kampaň má premiérovu podporu a že proti není ani Ministerstvo zdravotnictví.

To však uvedlo, že se na billboardové kampani nepodílelo a že o ní nic netuší. „Vzhledem k tomu, že ministerstvo s panem Třeštíkem nijak nespolupracuje, nepodílíme se nijak ani na uvedené kampani,“ reaguje mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Také Jan Třeštík připouští, že na papíře nic neexistuje. „Tak pokud se bavíme o smlouvě, tak ta skutečně nebyla,“ uznává Třeštík, který o sobě říká, že se ve zdravotnickém byznysu nepohybuje.

A ani on nedokáže objasnit, kdo za testovacím projektem stál, nebo možná stále ještě stojí. Vysvětluje, že měl na starosti jen takzvanou kreativní část, tedy billboardy nebo natočení klipů se známými osobnostmi.

Kdo otestuje sportovce?

V jaké fázi se teď vlastně soukromý projekt testování na koronavirus nachází, není úplně jasné. Bývalý ministr Prymula během rozhovoru pro Seznam Zprávy zmínil, že ten nejambicióznější plán, tedy protestovat obrovské množství lidí, padl poté, co se za něj nepostavil premiér Babiš.

Podle galeristy Třeštíka se ze stejného důvodu nakonec nerozjela ani propagační kampaň. Ačkoli už byly i natočené klipy s herci. „Premiér si asi řekl, že lepší strategií pro boj s virem je propagovat očkování,“ zamýšlí se Třeštík.

Prymula každopádně nyní jedná například s Milanem Hniličkou, šéfem Národní sportovní agentury, o možnosti testování sportovců. Říká, že vše je teprve na začátku, ale že sportovci mají o testy zájem.

Reklama

Doporučované