Hlavní obsah

Prymula představí svůj plán, jak by měl vypadat nouzový stav

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v úterý seznámí vládní kolegy s návrhem na vyhlášení nouzového stavu. Sdělit by jim také měl, jaká opatření chce v rámci nouzového stavu zavést.

Článek

Záměr vyhlásit nouzový stav oznámil Prymula nečekaně v pondělí večer. Premiér Andrej Babiš v debatě TV Nova uvedl, že vyhlášení nouzového stavu je nutné.

„Předpokládám, že svolá mimořádně vládu na středu, abychom na jeho návrh schválili nouzový stav,“ řekl předseda vlády.

Zavedení nouzového stavu samo o sobě automaticky neznamená vyhlášení omezení, jako je třeba uzavření škol, zrušení hromadných akcí nebo omezení vycházení. Není tedy jasné, co přesně by nouzový stav pro lidi znamenal.

Podle premiéra to bude záležet na Prymulovi. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by se nová opatření mohla týkat právě omezení hromadných akcí.

Své návrhy by mohl Prymula přednést na zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika, které je podle premiéra naplánováno na úterní osmou hodinu ráno.

Prymula by měl v průběhu dne jednat také s ministrem školství Robertem Plagou o dalších případných opatřeních ve školství. V poslední době se mluví o možnosti zavedení distanční výuky pro střední školy, případně pro druhý stupeň základních škol.

Vyhlášení nouzového stavu kritizuje opozice, podle které jde o přiznání vlády, že nezvládla situaci. Její představitelé kritizují mimo jiné to, že premiér vyhlášení nouzového stavu podpořil, ačkoliv ještě neví, jaká opatření přinese.

Reklama

Doporučované