Hlavní obsah

Putin by podle průzkumu vyhrál prezidentské volby s 82 % hlasů. Popularitu mu zvyšuje Krym i Sýrie

Vladimir Putin má v předvolebních průzkumech drtivý náskok.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Průzkum nezávislého střediska Levada ukázal, že Vladimir Putin se těší drtivé podpoře Rusů. Podle něj by dosavadní ruskou hlavu státu volilo 82 procent voličů, kteří by k volbám přišli.

Článek

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina v předvolebních průzkumech dosáhla vrcholu. Podle průzkumu nezávislého střediska Levada by nynější hlavu státu volilo 82 procent voličů, kteří jsou rozhodnuti k volbám přijít. Prezidenta mají Rusové volit v březnu příštího roku.

Dvěma třetinám Rusů by nevadil

Až s velkým odstupem za Putinem by následovali jeho potenciální soupeři: vůdce nacionalistů Vladimira Žirinovského by volilo devět procent Rusů, předáka komunistů Gennadije Zjuganova tři procenta a opozičního předáka brojícího proti korupci Alexeje Navalného dvě procenta voličů.

Každý stý by hlasoval pro předsedy dvou menších stran, Sergeje Mironova ze Spravedlivého Ruska a Grigorije Javlinského z Jabloka.

Skoro desetina dotázaných se přiznala, že k volbám nepůjde, stejný počet ještě neví a pět procent chce hlasovat, ale neví pro koho. Každý stý chce jít k volbám jen proto, aby do urny vhodil znehodnocený hlasovací lístek.

Putin zatím nemá soupeře

Více než polovina dotázaných v průzkumu střediska Levada, 56 procent, nevěří, že by se před volbami mohl objevit vůdce schopný nahradit Putina. Čtvrtina respondentů zastává opačný názor.

Putin ještě oficiálně svou kandidaturu neoznámil. Naopak Navalnyj se míní o křeslo v Kremlu nadále ucházet, přestože jej ruská justice tento měsíc z voleb fakticky vyřadila tím, že zamítla jeho odvolání proti podmínečnému odsouzení.

Putinova popularita láme rekordy od anexe ukrajinského Krymu v březnu 2014, syrské tažení ji ještě posílilo.

Reklama

Doporučované