Hlavní obsah

Putin odpověděl na raketovou zkoušku USA. Oznámil vývoj nových raket

Foto: TASS

Putin oznámil vývoj nových raket. Vrací se závody ve zbrojení?

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil na hospodářském fóru ve Vladivostoku vývoj nových raket s doletem přes 500 km. Jde tak o odpověď na americkou raketovou zkoušku z letošního srpna. USA během ní otestovaly raketu, kterou zakazovala smlouva z 80. let. Tu Spojené státy vypověděly v únoru.

Článek

„Samozřejmě taky takové rakety vyrobíme, ale nenasadíme je v regionech, kde se neobjevily žádné americké rakety stejné třídy,“ připomněl Putin slib, že Rusko nezačne zbrojit dříve než USA. Ruská hlava státu také v proslovu uvedla, že Moskva několikrát naléhala na bývalého soka ze studené války, aby se vyhnul dalším závodům ve zbrojení, Washington ale nereagoval.

Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) podepsal Sovětský svaz a Spojené státy v roce 1987. Dohoda výrazně omezila jaderný arzenál obou znesvářených stran Studené války. USA oznámily vypovězení smlouvy 1. února letošního roku, důvodem mělo být její opětovné porušování ze strany Ruské federace, Moskva obvinění odmítla.

„Nejsme nadšeni z toho, že šéf Pentagonu oznámil umístění raket v Japonsku a Jižní Koreji. Znepokojuje nás to a je to určitý důvod k obavám.“ prohlásil Putin v reakci na plány svého amerického protějška Donalda Trumpa.

S Trumpem podle svých slov nedávno telefonoval a nabídl mu prodej jedné z nadzvukových jaderných zbraní, na kterých Moskva pracuje. Trump prý ale nabídku odmítl s tím, že Spojené státy už vyvíjejí vlastní. Ruský prezident má prý také obavy, že by se závody ve zbrojení mohly rozšířit i do vesmíru.

Reklama

Související témata:

Doporučované