Hlavní obsah

Putin přichází o voliče. Předvolební průzkumy ukázaly pokles jeho preferencí ve velkých městech

Předvolební preference Vladimira Putina klesly v Moskvě či Petrohradu. Video: Reuters

 

Reklama

Preference současného ruského prezidenta Vladimira Putina v únoru nečekaně klesly v Moskvě a Petrohradu pod 60 procent. Podle sociologů jsou lidé z velkých měst více kritičtí a mají přístup k většímu množství informací.

Článek

Preference Vladimira Putina ve velkých ruských městech klesají. Podle předvolebních průzkumů se v únoru nečekaně dostaly na 57 procent v Moskvě a Petrohradu. Ve velkých městech žije čtvrtina voličů.

Podle průzkumu státní sociologické společnosti VCIOM by stávající hlavu státu volilo ve městech s více než jedním milionem obyvatel méně než 60 procent voličů, informoval o tom ruský deník Vedomosti.

Volba prezidenta v Rusku je naplánovaná na 18. března. Putin bude bojovat o úřad prezidenta už počtvrté. O tom, že vyhraje, téměř není pochyb. Už dříve Putinovi předvolební průzkumy přisuzovaly téměř 70 procent hlasů.

Z průzkumu agentury VCIOM vyplývá, že v Moskvě a Petrohradu klesly minulý měsíc Putinovy preference až o 12 procent. A to z 69,7 procenta v lednu na 57,1 procenta v únoru. Podobný vývoj sledují sociologové od konce minulého roku i v ostatních městech s více než milionem obyvatel, ale i v menších městech do 500 tisíc obyvatel.

Ve městech s velkým počtem obyvatel zároveň roste počet nerozhodnutých voličů. Zvyšují se také preference sedmapadesátiletého Pavla Grudinina, který jako nestraník kandiduje za komunistickou stranu. Tato města také podle sociologů bojují s nízkou volební účastí. „Ve větších městech mají faktor strachu a vládní tlak menší dopady. Kromě toho obyvatelé zde mají větší nároky, přístup k více zdrojům informací a jsou více kritičtí k vládním orgánům,“ uvedl šéf agentury VCIOM Valerij Fjodorov.

Podle zdroje listu Vedomosti z kanceláře prezidenta bude volební účast ve městech s více než milionem obyvatel něco málo přes 50 procent. „Očekáváme, že volební účast bude v nejlepším případě dosahovat 55 až 60 procent, pro Putina bude hlasovat 50 až 65 procent voličů v závislosti na regionu,“ cituje list svého spolupracovníka.

Rozdíly mezi volební účastí ve městech a regionech bývají velké. Obvykle přijde v regionech k volebním urnám o 10 až 12 procent více lidí než ve městech.

Reklama

Doporučované