Hlavní obsah

Putinova kritika uškrtili a nafingovali to jako sebevraždu, řekl koroner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Nikolaj Gluškov byl blízkým přítelem ruského oligarchy a ostrého kritika Kremlu Borise Berezovského.

Reklama

Ruského obchodníka Nikolaje Gluškova někdo uškrtil v jeho vlastním domě. Uvedl to britský soudní koroner, který tak podpořil závěry londýnské metropolitní policie, která záhadné úmrtí vyšetřovala jako vraždu.

Článek

Obchodník Nikolaj Gluškov byl v březnu 2018 nalezen mrtvý v obvodu New Malden v jihozápadním Londýně. Bývalý náměstek generálního ředitele Aeroflotu patřil k přátelům ostrého kritika Kremlu a ruského miliardáře Borise Berezovského.

Britská policie již dříve oznámila, že úmrtí Nikolaje Gluškova vyšetřuje jako vraždu. Za příčinu smrti označila uškrcení. Její závěry nyní potvrdil i londýnský koroner Chinyer Inyama. Podle něj může za úmrtí ruského obchodníka třetí osoba, která vraždu zaonačila tak, aby vypadala jako sebevražda. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Gluškov „zemřel rukou třetí osoby v důsledku stlačení krku, po kterém následovalo naaranžování místa činu“, uvedl pitevní protokol. Podle koronera byl ruský obchodník zneškodněn během několika sekund. Nenašly se důkazy o tom, že by s útočníkem svedl v sebeobraně souboj.

V Británii se provádí soudní vyšetřování koronerem u násilné smrti nebo úmrtí, u kterého jsou neobvyklé či neobjasněné okolnosti. Jeho výsledkem je vyšetřovací zpráva.

Londýnský koronární soud zahájil vyšetřování úmrtí poté, co ho o něj požádali detektivové protiteroristické brigády, kteří se případem zabývali. Kvůli podezřelému úmrtí bylo kontaktováno přes 1800 svědků a sepsáno více než 420 svědectví. Motiv zatím nebyl stanoven a v souvislosti s vraždou nebyl vydán žádný zatykač, uvedla londýnská metropolitní policie.

Nikolaj Gluškov působil v 90. letech u ruských státních aerolinek Aeroflot, které podle obvinění Moskvy připravil spolu s Berezovským o stamiliony dolarů. Kvůli obvinění z praní špinavých peněz a podvodů strávil pět let v ruském vězení. V roce 2004 byl propuštěn a o dva roky později uprchl do Velké Británie, kde mu byl v roce 2010 udělen politický azyl. V roce 2017 byl ruským soudem v nepřítomnosti odsouzen k dalším osmi letům vězení.

Podle BBC se měl 12. března roku 2018 dostavit k obchodnímu soudu v Londýně, kde se neukázal, což znepokojilo jeho rodinu a přátele. Další den ho nalezla mrtvého jeho vlastní dcera Natalia. Podle záchranáře Dominica Biela, který na místě zasahoval, bylo jeho úmrtí „podivné“. Vyšetřovatelům také sdělil, že zaslechl přítele Gluškovovy dcery, jak říká: „Ničeho se nedotýkej, dokud nepřijede policie - někdo ho zavraždil.“

Záhadná smrt ruského obchodníka se udála jen týden poté, co byl otráven bývalý ruský agent v britských službách Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Britská policie tehdy uvedla, že Gluškov zemřel na „stlačení hrdla“, s otravou Skripalových ovšem nenašla žádnou souvislost.

Rovněž Berezovskij, který se stal tvrdým kritikem Kremlu, byl v roce 2013 nalezen ve svém bytě v Londýně bez známek života, podle úřadů se oběsil. Mnozí včetně Gluškova ale verzi o sebevraždě nevěřili. Odmítla ji i vdova po bývalém agentovi ruské tajné služby Alexandru Litviněnkovi, který byl v roce 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem 210. Litviněnko byl za života blízkým přítelem ruského oligarchy. Z jeho úmrtí obvinil Londýn dva bývalé ruské agenty. Britové rovněž uvedli, že vraždu podle nich zřejmě přímo nařídil Vladimir Putin.

Reklama

Doporučované