Hlavní obsah

Původ viru neodhalila WHO ani tajné služby USA, podle vědců už dochází čas

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní tým vědců, který do Číny vyslala WHO s cílem objasnit původ koronaviru, včera uvedl, že jeho pátrání se zastavilo. Pravděpodobnost zodpovězení palčivé otázky se podle něj rychle snižuje, informovala agentura AP.

Článek

V článku zveřejněném v časopise Nature experti WHO napsali, že vyšetřování původu koronaviru se zastavilo ve „zlomovém okamžiku“. Čínští představitelé podle nich odmítají poskytnout některá data s odkazem na ochranu osobních údajů pacientů.

Deník The Washington Post včera uvedl, že ani americké tajné služby nebyly ve své zprávě schopny určit, zda se koronavirus přenesl na člověka ze zvířete, nebo zda unikl z čínské laboratoře. Zpráva, kterou si v květnu objednal prezident Joe Biden, má být podle serveru BBC zveřejněna v následujících dnech.

Podle některých vědců, ale moc času pro vyšetřování původu covidu-19 nezbývá. Obávají se, že například biologický materiál a v obecné rovině životnost hospodářského dobytka, který podle vědců mohl být přímým přenašečem infekce na člověka, jsou k dispozici jen časově omezenou dobu. Bojí se proto, že důležité biologické informace tak již mohou být ztracené. Podobně i biologické stopy prvních covid-19 pozitivních lidí z podzimu 2019, kterým mizí protilátky.

V článku tak vědci apelují na politické a vědecké lídry k urychlení pátrání, „dokud je stále čas“. Uvádí, že zjistit původ viru je klíčové v boji proti dalším pandemiím. „Jelikož se svět mění, roste populace, dochází k většímu shlukování a interakci mezi lidmi a zvířaty, musíme vědět, kde může být něco špatně a jak se tomu v budoucnu vyhnout,“ uvedla pro BBC holandská viroložka Marion Koopmansová.

WHO v letošním prvním pololetí vyslala skupinu odborníků do čínského města Wu-chanu, kde byl koronavirus v prosinci 2019 poprvé zaznamenán. Jejich úkolem bylo zjistit, co mohlo vyvolat pandemii, která si dosud po celém světě vyžádala 4,5 milionu životů.

Ve své březnové analýze tým uvedl, že virus se patrně přenesl na člověka ze zvířete, a možnost úniku z laboratoře označil za „krajně nepravděpodobnou“. Zpráva byla ovšem pouze předběžná a „okno příležitosti“ pro její dokončení se podle nynějšího prohlášení vědců rychle uzavírá.

Světová zdravotnická organizace momentálně formuje novou poradní skupinu (SAGO), která se bude zabývat výzkumem patogenů, včetně původu covidu-19. Na dotaz časopisu Science, zda má aktuální skupina nahradit činnost té předešlé, odpověděla epidemioložka WHO Maria van Kerkhoveová, že nová poradní skupina bude na dosavadních poznatcích skupiny stavět.

Pátrání po původu koronaviru se stalo předmětem sporů mezi Čínou a Spojenými státy, kde řada vědců vyzývá k vyšetřování dvou wu-chanských laboratoří poblíž velké tržnice. Peking to odmítá a tvrdí, že se Washington snaží nalézt „obětního beránka“.

Čína včera uvedla, že vědci by se měli soustředit „na jiné možné cesty, které by mohly pomoci vystopovat původ covidu-19“, a že by měli provádět svůj výzkum i v jiných zemích. Podle generálního tajemníka čínského ministerstva zahraničí Fu Cchunga je „škoda“, že se vyšetřování zastavilo, není to ale vinou Pekingu.

Reklama

Doporučované