Hlavní obsah

Původní dětský domov v Poličce se letos zcela vyprázdní

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Letos chce Pardubický kraj zcela vyklidit první z pěti dětských domovů, které zřizuje. Pro zařízení v Poličce staví nový rodinný domek. Hotový by měl být v létě, poslední děti by se do něj měly přestěhovat na podzim.

Článek

Kraj už v Poličce pro dětské skupiny pronajal byty od města. „Povede se nám úplně zrušit starý dětský domov jako takový. Součástí domku v Poličce bude v patře ‚velín‘, kde bude zázemí pro účetnictví a ředitelství dětského domova, a dole byt,“ řekl vedoucí odboru školství krajského úřadu Martin Kiss.

Objekt končícího dětského ústavu odkoupí za 4,5 milionu korun poličská radnice. Přestaví ho na byty, nebo budovu zbourá a na jejím místě zbuduje nový bytový dům.

Již loni o prázdninách opustil dětský domov v Dolní Čermné na Orlickoústecku pobočnou budovu v Horní Čermné. Děti ve věku předškoláků až středoškoláků se přestěhovaly do bytů v Letohradu a v Lanškrouně a do rodinného domku v Žichlínku. Vytvořily čtyři rodinné skupiny po šesti dětech. Zařízení v Dolní Čermné zůstalo.

Rozvolňování ústavní péče kraj postupně zavádí ve všech dětských domovech včetně zrušení jídelen. V Moravské Třebové se přestavuje část současné budovy na byty. Další dětská skupina již je v bytech, které město Moravská Třebová domovu dlouhodobě poskytuje. Také dětský domov v Pardubicích má pronajatých několik bytů pro rodinné skupiny, původní objekt části dětí slouží dál. Dětský domov v Holicích podstoupil před 15 lety celkovou rekonstrukci, při níž vznikly samostatné bytové jednotky. Pronajme si alespoň jeden byt od města, aby se ústavní péče rozvolnila.

Pode krajského radního pro sociální věci a neziskový sektor Pavla Šotoly (Koalice pro Pardubický kraj) už 40 procent dětí z dětských domovů bydlí v malých skupinách v bytech nebo domcích. „Po změně prostředí a přístupu se začínají jinak chovat, mají více soukromí, více si váží věcí i práce, než tomu bylo v anonymním zařízení, kde se leccos dalo schovat,“ uvedl Šotola.

Decentralizace dětských domovů vyžaduje víc personálu a přináší další náklady. Pro letošek to představuje zvýšení asi o šest milionů korun. Výstavbu kraj musí financovat ze svého rozpočtu, dotace na ni není možné získat.

Reklama

Doporučované