Hlavní obsah

QAnon. Co se skrývá za trumpovskými konspiracemi, které Twitter maže?

Foto: Profimedia.cz

Stoupenci teorie chtějí odkrýt „pravdu“ o takzvaném americkém deep state. Tedy nevolené, tajné organizaci státních úředníků, kteří mají za úkol odstranit Donalda Trumpa.

Reklama

Článek

Twitter smazal sedm tisíc účtů stoupenců teorie QAnon, podle které existuje tajná organizace státních úředníků, již mají za úkol odstranit Donalda Trumpa. Sám Trump se k tomu staví „trumpovsky“, skupinu si nechce znepřátelit.

Ve středu se Twitter pustil do velké čistky. Po letech vedení sociální sítě usoudilo, že síť amerických konspirátorů, kteří si říkají QAnon, už není jen nějaký okrajový, konzervativnější názorový proud, ale nebezpečná agresivní sekta.

Stoupenci teorie chtějí odkrýt „pravdu“ o takzvaném americkém deep state. Tedy nevolené, tajné organizaci státních úředníků, kteří mají za úkol odstranit Donalda Trumpa a zároveň chránit vysoce postavené demokratické politiky, jako je Barack Obama.

„Asi nejabsurdnější mi přijde jedna podteorie, podle které měl John Kennedy nafingovat vlastní smrt. Dokonce má být vůdcem celého QAnonu a podporovatelem Donalda Trumpa. Podle jiné teorie John Kennedy zase přežil, ale v roce 1999 ho měla nechat zavraždit Hillary Clintonová,“ vysvětluje publicista Matěj Schneider v podcastu Stopáž.

Twitter tento týden smazal celkem sedm tisíc účtů, které byly s hnutím QAnon spojovány, a omezil zhruba 150 tisíc dalších účtů nebo robotů, které šíření konspirací podporovaly.

„Sám Donald Trump se k tomu staví, jako ke všemu, celkem trumpovsky. Několikrát retweetoval stoupence této teorie, ale netvrdil bych, že sám tu konspirační teorii nějak podporuje. Jeho tým si QAnon nechce znepřátelit, ale do kampaně je moc nemíchá,“ vysvětluje Schneider.

Hnutí, jehož název je složenina z redditové přezdívky jeho zakladatele a slova anonymous, vypouští do online prostoru nejen politické konspirace, ale také obskurní křivá obvinění celebrit z toho, že vyznávají satana nebo že obchodují s dětmi, které následně společně požírají.

Asi nejznámější konspirační teorií proudící z QAnonu je Pizzagate, která se poprvé objevila během prezidentské kampaně v roce 2016. V jedné washingtonské pizzerii se podle ní měl scházet pedofilní gang, který ve sklepě držel děti. Patřit do něj měla řada prominentních demokratických politiků.

Poslechněte si celý rozhovor o americkém konspiračním fenoménu v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované