Hlavní obsah

Zařízení od Huawei sleduje přes mobily lidi v pražském metru, magistrát to začne řešit

Náměstek primátora a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček o advokátu Květoslavu Hlínovi a smlouvách s Huawei.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Náměstek primátora uvedl, že hlavní město má v plánu vyřadit společnost Huawei z budoucích tendrů městských firem.

Článek

Pražský magistrát má první seznam technologických zařízení od čínských společností, která byla dodávána do městských firem. Nyní začne jednat. „Jsme schopni to systémově řešit,“ řekl Seznamu náměstek primátora a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček (STAN).

Město tak reaguje na zprávu Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) z poloviny prosince, která označila čínskou společnost Huawei za problematickou z hlediska bezpečnosti státu.

Hlubuček by byl rád, kdyby na základě tohoto varování technologie firmy Huawei v městských firmách nebyly. „Podle zákona o kybernetické bezpečnosti je každý podnik povinen zabývat se řízením rizik, což bylo dosud podceněno. Nyní, když máme zprávu, že společnost Huawei je bezpečnostním rizikem, můžeme na jejím základě firmu vyřadit z veřejných zakázek,“ vysvětluje.

Situaci kolem Huawei dnes řešila na mimořádném jednání i dozorčí rada Dopravního podniku hlavního města Prahy. Ten od čínské společnosti využívá technologie pro pilotní projekt internetu v metru.

„Pro dopravní podnik prostřednictvím ČD – Telematika dodala Huawei zařízení na wifi signál pro pilotní projekt v šesti stanicích metra,“ popisuje Hlubuček. Díky napojení signálu na mobilní telefony tak lze sledovat například evidovaný pohyb osob. „Z hlediska kritické infrastruktury je to poměrně významná záležitost,“ říká náměstek.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) není kritická infrastruktura ohrožená. Chystá se ale hloubková kontrola. „Na základě varování NÚKIB jsem nechal zadat interní analýzu rizik a bezpečnostních systémů s ohledem na používání produktů Huawei a ZTE v rámci kritické infrastruktury," dodal primátor.

Zrušení spolupráce s právníkem ANO

Dozorčí rada pražského dopravního podniku také doporučila, aby DPP ukončil spolupráci s advokátní kanceláří HSP & Partners, v níž působí právník Květoslav Hlína.

„(Dozorčí rada) doporučila představenstvu revizi všech smluv uzavřených s advokátní kanceláří HSP a ukončení jejího působení v DPP. Je důvodné podezření, že pan Hlína ve stejném okamžiku zastupoval DPP i jeho dodavatele, kupříkladu společnost Huawei, která byla Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost vyhodnocena jako riziko z hlediska bezpečnosti státu,“ uvedl Hlubuček.

Hlína v minulosti pracoval mimo jiné pro Agrofert, státní firmy v resortu dopravy a je známý svými úzkými kontakty na prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Nyní Aktuálně.cz přišlo s informací, že přerovský právník navíc spolupracuje s čínskou společností Huawei, která čelí v řadě zemí včetně Česka podezření ze špionáže ve prospěch komunistického režimu. Mohl se tak dostat do střetu zájmů.

Seznam už v květnu loňského roku informoval o auditu, který Hlínovo působení v DPP prověřoval. Přikázala jej tehdy provést nyní již bývalá primátorka Adriana Krnáčova (ANO). Samotný audit, který má 11 stran, uvádí, že Hlínova advokátní kancelář odeslala dopravnímu podniku již 104 faktur. Podle nich Hlína inkasoval za právní služby téměř 3,9 milionu.

Podstatnou část – 2,3 milionu korun – dostal za to, že se účastní klíčových jednání představenstva nebo zastupuje vedení dopravního podniku na obchodních jednáních. Za každou hodinu inkasuje 2 400 korun.

Audit také uvádí, že například za přípravu smlouvy pro plánovanou výstavbu metra D inkasoval odměnu zhruba 138 tisíc korun.

Zároveň však auditoři dopravního podniku nenašli ve vyplacených odměnách a honorářích žádné pochybení.

Reklama

Související témata:

Doporučované