Hlavní obsah

Rádia Expres FM a Classic Praha poslouchá týdně 187 tisíc lidí

Foto: Expres FM

Studio Expres FM.

Reklama

Kolik Čechů poslouchá rádiové stanice Seznamu? Alespoň jednou v týdnu poslouchá Expres FM a Classic Praha přes sto osmdesát tisíc lidí. Většina posluchačů ladí stanice z Prahy nebo Středočeského kraje.

Článek

Rádio Expres FM alespoň jednou týdně poslouchá 102 tisíc lidí, stanici Classic Praha si pak alespoň jednou týdně pustí 85 tisíc posluchačů. V obou případech jde o obyvatele Prahy a Středočeského kraje ve věku 18 až 65 let. Vyplývá to z dat výzkumné agentury Ipsos, která pro společnost Seznam.cz připravila průzkum poslechovosti obou rádiových stanic.

Pravidelné měření totiž na tuzemském trhu aktuálně chybí. Data dále vykazují, že v druhé polovině roku 2020 prudce stoupla digitální konzumace obsahu na www.expresfm.cz a www.classicpraha.cz.

„Za poslední rok nejsou na tuzemském trhu dostupná žádná oficiální data poslechovosti rádií. Vzhledem k tomu, že jsme za uplynulých dvanáct měsíců poměrně výrazně proměnili hudební nabídku, spustili nové pořady, nasadili do vysílání nové moderátory a posílili zpravodajství, bylo pro nás důležité zjistit, jakou to u posluchačů vzbudilo odezvu,“ říká ředitel divize Zpravodajství a rádií Jakub Unger a dodává, že do playlistu Expres FM se nasadilo více hitů z rádiové hudební knihovny, které byly a stále jsou oblíbené mezi posluchači.

Vedle částečné změny hudebního zaměření prošla rádia Expres FM a Classic Praha v roce 2020 i programovou inovací. Nejvýraznější novinkou stanice Expres FM je nová ranní show s Milošem Pokorným Ranní klub, kterou mohou diváci naladit každý všední den od 7 do 10 hodin.

Dle dat Ipsosu se právě Ranní klub stal nejznámějším pořadem rádia, poslouchá ho 31 procent posluchačů a jeho spontánní znalost je u 21 procent lidí, podpořená pak 46 procent. Kromě nové morning show byly přidány i exkluzivní pořady a původní zpravodajství a publicistika z produkce společnosti Seznam.cz. Rádio Classic Praha pak přivítalo novou moderátorku Ditu Hradeckou a návrat pořadu Slavná auditoria.

Stanicím se daří i v onlinu

Po spuštění nových webových stránek obou stanic a podcastových pořadů prudce stoupla ve druhé půli roku 2020 i digitální poslechovost obsahu obou rádií. Návštěvnost webů (www.expresfm.cz, www.classicpraha.cz) za prosinec 2020 činila 175 893 návštěv, což je třikrát více než za stejné období v předchozím roce. Obě stanice pak online poslouchalo v loni prosinci 68 710 lidí, což je také trojnásobek ve srovnání se stejným obdobím za rok 2019.

Další zajímavosti z výzkumu Ipsos, který probíhal v prosinci 2020:

- 41 % posluchačů Expresu ho poslouchá ráno mezi 6:00 a 8:00, kdy také běží pořad Ranní klub, aspoň dvacet minut denně

- 43 % posluchačů Expresu poslouchá rádio Expres FM v průběhu všedního dne aspoň jednu až dvě hodiny denně

- 14 % posluchačů Expresu poslouchá rádio Expres FM o víkendu aspoň tři hodiny

Zdroj: Reporter Seznam.cz

Reklama

Související témata:

Doporučované