Hlavní obsah

Radní omezili průjezd kamionů Prahou. Vyzkoušeli jsme objízdnou trasu. Někde jde o milimetry

Reportér projel s kamionem současnou trasu po Štěrboholské spojce i novou objížďku. Jak dopadlo srovnání? Video: Petr Švihel

 

Reklama

Pražští radní schválili zákaz kamionů na důležitém úseku – Štěrboholské magistrále. Reportér Seznamu proto nasedl do nákladního vozu a vydal se zjistit, kudy by se dalo město objet.

Článek

V metropoli radní odhlasovali nejtvrdší variantu zákazu vjezdu pro nákladní automobily nad dvanáct metrů délky. V praxi by to znamenalo, že kamiony by nemohly přes Spořilov sjíždět na Jižní a Štěrboholskou spojku. Tedy na trasu, která je pro ně kvůli nedokončenému dálničnímu objezdu Prahy klíčová.

Návrh musí ještě schválit silniční správní úřad. Proti se staví jak samotní dopravci, tak Ministerstvo dopravy.

Reportér Seznamu ve spolupráci s přepravcem Šmídl zkusil zjistit, jak by vypadala objízdná trasa hlavního města. Jisté je, že pokud by nákladní vozy nemohly z dálnice D1 sjet na Městský okruh, vydávaly by se směrem na Říčany.

Odtud by musely prokličkovat labyrintem silnic první a druhé třídy přes obce, kde je řada omezení pro nákladní automobily. Odhadovaná trasa by mohla vést přes Mukařov silnicí 113 na Český Brod, dále se vyhnout zákazům a omezením a projet na dálnici D11.

Podívejte se na video v úvodu článku, jak reálně probíhalo objíždění Prahy.

Reklama

Doporučované