Hlavní obsah

Radní sestavili vládu nad Prahou 11. A obratem zaměstnali spolustraníky jako poradce

Radní Prahy 11 složili koalici a hned zaměstnali své spolustraníky jako poradce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Praze 11 si ODS a ANO najaly zastupitele jako externí konzultanty. Podle smlouvy mají nárok na odměny od 15 do 25 tisíc měsíčně.

Článek

Trvalo dlouhé čtyři měsíce, než se letos v únoru podařilo na radnici Prahy 11 domluvit vládní koalici. Starosta z Pirátů, místostarostové z ANO, TOP 09 a ODS.

Dva měsíce poté si noví radní pořídili externí poradce, vůbec poprvé v historii této městské části. Už dříve se dohodli, že každá strana na ně bude moci z městského rozpočtu čerpat 30 tisíc korun měsíčně například na IT odborníky nebo PR konzultanty.

Jenže ODS a ANO sáhly po vlastních zastupitelích.

Neboli: radnice začala od dubna platit některým koaličním politikům za to, že pomáhají s agendou města. Což není vůbec obvyklé – i podle ministerstva vnitra mohou být podobné přivýdělky zastupitelů na hraně zákona.

Opozice na Praze 11 má za to, že jsou to jasné malé domů.

Poradenské smlouvy dostali do 15. dubna zastupitelé Pavel Dittrich a Jan Navrátil z ODS a Oldřich Balík z ANO.

Foto: Vojtěch Blažek

Výňatek ze smlouvy zastupitele Pavla Dittricha z ODS.

Dittrich z ODS, jinak ředitel školy, má podle dohody uložené v registru smluv na starosti konzultační činnost „zejména v oblasti školství, tělovýchovy, sportu a sociálních služeb“. Podle smlouvy mu za to náleží odměna 15 tisíc korun měsíčně.

„Je to v pořádku. Kdyby to nebylo v pořádku, tak ta smlouva není veřejně přístupná a vy byste se o ní nedozvěděl. To není nic nekalého, je to zcela transparentní záležitost,“ prohlásil rozzlobeně Dittrich, když se reportér Seznamu ptal na podrobnosti smlouvy a na odvedenou práci. „Jsou to věci, které se úzce týkají kontaktů mezi hlavním městem Prahou, to znamená mezi výbory, komisemi hlavního města Prahy, jednání zastupitelstva hlavního města Prahy – ve vztahu k Praze 11,“ uvedl zastupitel s tím, že placenou prací pro radnici stráví nejméně 20 až 25 hodin měsíčně.

Dělám, co dostanu zadáno

Zastupitelé-poradci musí každý měsíc odevzdávat výkazy činnosti. Z toho, který vyplnil zastupitel Dittrich, ale většinou není možné konkrétně vyčíst, čemu se věnoval. Jen obecně.

Letos v červnu podle tohoto výkazu analyzoval „materiály, usnesení a výstupy“ související s jednáním magistrátních radních. A také materiály výboru pro sociální politiku nebo komise pro školství. Jedna položka pak zní: „Areál ledových sportů ALS (Ke Kateřinkám) – rozbor situace kolem výstavby, logistiky.“

„Ty poradenské smlouvy jsou víceméně nějaké administrativní práce, čtení různých důležitých zpráv a předávání panu radnímu,“ říká zastupitel Dittrich.

Radním, jemuž předává výstupy, je jeho stranický kolega a místostarosta Martin Sedeke z ODS, který si také zastupitele za konzultanta vybral.

Druhým poradcem ODS je její další zastupitel Jan Navrátil, který má podle smlouvy fungovat i jako spojka mezi Prahou 11 a Radou hlavního města Prahy – v oblasti územního rozvoje, majetku a finančních vztahů.

„Jsem tedy v některých případech požádán o pomoc s nastudováním rozsáhlých materiálů, například k jednání zastupitelstva hlavního města Prahy, které by mohly mít návaznost na městskou část,“ napsal Navrátil e-mailem. Na nabídku rozhovoru po telefonu neodpověděl.

Oldřich Balík, ekonom a třetí poradce – a k tomu zastupitel za ANO – pracuje pro místostarostu pro majetek Ondřeje Prokopa (ANO).

Ani zastupitel Balík nechtěl o konkrétní práci příliš mluvit. „Konkrétně to, co dostanu zadáno, samozřejmě. To je asi obsahem,“ odpověděl Balík. Dodal však, že bez souhlasu radnice o svém působení v roli poradce nemůže mluvit.

Podle smlouvy má dostávat 25 tisíc korun měsíčně.

Foto: Vojtěch Blažek

Výkaz práce Oldřicha Balíka, zastupitele za ANO.

Balíkův červnový výkaz práce ukazuje, že se zabýval mimo jiné „prospektivními materiály k projektu odstraňování komínových těles na území městské části Praha 11“. Dále že řešil „problematiku objektu Opatovská 874 – otázky analýzy nákladu a výnosu, destruování objektu“. Jeden bod je také popsán slovy: „Rešerše informačních zdrojů pro potřeby správy majetku – tisk, internet a další ad hoc vyžádané činnosti“.

Starosta: Za poradce si ručí strany

Smlouvy o externí spolupráci podepsal se třemi zastupiteli starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti). A to prý přesně podle dohody, že strany si poradce samy vyberou a budou zároveň ručit za to, že konzultanti skutečně odevzdají odpovídající práci.

„Každý politický klub si nese plnou odpovědnost za svého poradce,“ uvedl starosta Dohnal. Dodal, že jeho Piráti i další koaliční strana TOP 09 postupovali jinak a na místa externích odborníků si vlastní zastupitele nevybrali.

O zastupiteli Balíkovi z ANO pak starosta Dohnal říká, že chodí na radnici denně. „Je tady každý den několik hodin, připravuje materiály z oblasti majetku a investic,“ řekl starosta. A podobně na radnici vídá i Pavla Dittricha z ODS, jak reportuje svému místostarostovi. „Určitě to není tak, že by ti lidé leželi doma u televize,“ ujistil starosta Dohnal.

Opoziční zastupitelka Šárka Zdeňková (Hnutí pro Prahu 11) však nevěří, že jde o skutečné poradenství. Konzultační smlouvy pro zastupitele považuje spíše za obyčejný odliv peněz. Bez užitku pro město. „Víc než jako poradenské působí smlouvy jako zajištění loajality koaličních zastupitelů,“ uvedla Zdeňková.

Peníze ano - ale ne za práci zastupitele

Podle zákona mají zastupitelé za práci pro město dostávat odměnu – v Praze 11 jsou to čtyři tisíce korun měsíčně. Ale zároveň by neměli brát další extra peníze za něco, co je náplní jejich zastupitelského mandátu. Nebo za úkoly, jimiž je zastupitelstvo pověřilo.

Ministerstvo vnitra k tomu před několika lety vydalo stanovisko, že zastupitel tedy smí na základě externí smlouvy pracovat pro město, pokud jde třeba o sekání trávy, zednické práce nebo když radnici nakreslí projekt na novou budovu.

Když ovšem bude mít v roli zastupitele na starosti majetek města, nemůže mu radnice dávat další zakázky v téhle oblasti.

Zastupitelé – poradci na Praze 11 – tvrdí, že pro radnici pracují nad rámec zastupitelského mandátu.

„Viděla jsem ty takzvané výkazy práce za červen. Jsou vyloženě trapné. Údajná práce se shoduje s činností zastupitele,“ nesouhlasila opoziční zastupitelka Zdeňková.

„Moje smlouva už skončila“

Zastupitel Dittrich z ODS se druhý den po rozhovoru s reportérem Seznamu ozval e-mailem s tím, že jeho smlouva je už s koncem srpna vypovězená. Den předtím jen poznamenal, že se to chystá. Doplnil dále, že se ještě neví, kdy smlouva skončí. Ani starosta Dohnal při rozhovoru nezmínil, že spolupráce radnice s Dittrichem je už minulostí.

Pavel Dittrich měl, tak jako další dva zastupitelé, smlouvu na neurčito.

V e-mailu napsal, že dostával jen malou část z 15 tisíc, na které měl podle smlouvy nárok. Jeho měsíční odměna prý od dubna do srpna vycházela na 3 660 korun čistého. Podobně i zastupitel Navrátil napsal, že odměnu z poradenské smlouvy „čerpá v nepravidelných intervalech“.

Každopádně radní na jaře počítali s tím, že na poradce bude potřeba větší částka. Letos v březnu vyčlenili v rozpočtu na tyto účely 1,2 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované