Hlavní obsah

Rafaj si stěžoval na policejní prohlídky, neuspěl u Ústavního soudu

Foto: Profimedia.cz

Předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Reklama

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje i jeho místopředsedkyně Evy Kubišové proti prohlídkám provedeným v jejich nemovitostech, kancelářích a autech.

Článek

Prohlídky loni nařídil Městský soud v Brně kvůli prověřování podezření na manipulace kolem zakázky na mýtný systém. ÚS nezjistil žádné porušení práv Rafaje a Kubišové. Obě usnesení jsou dostupná v jeho databázi. Vládní koalice momentálně plánuje navrhnout prezidentovi, aby Rafaje odvolal z funkce.

Policie loni začala Rafaje prověřovat kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Prohlídky se v březnu uskutečnily v několika nemovitostech užívaných Rafajem, stejně jako v jeho autě a prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Rafaj v ústavní stížnosti například uváděl, že příkazy jsou jen obecně odůvodněné a příliš široce pojaté. Domáhal se navrácení zabavených věcí. Podle ústavních soudců ale popis podezření nebyl nijak vágní. „Napadené příkazy věnují podloženosti podezření ze spáchání závažné trestné činnosti dostatečný prostor,“ stojí v usnesení.

Zároveň ÚS připomněl, že soudy vydávají příkazy k prohlídkám v počáteční fázi trestního řízení, mnohdy v časové a informační tísni. „Jejich úkolem není ‚vyšetřit‘ prověřovanou trestnou činnost, ale posoudit toliko existenci důvodného podezření a nezbytnost jeho potvrzení provedením prohlídky,“ konstatoval ÚS.

V případě Kubišové se příkazy k prohlídce týkaly kanceláře, auta a bytu. Místopředsedkyně úřadu ve stížnosti tvrdila, že městský soud nesplnil svou ústavní povinnost ochrany základních práv a stal se pouze „pošťákem“ pro návrhy státního zástupce. Ústavní soudci ale její stížnost odmítli s podobnou argumentací jako u Rafaje.

Do obou řízení vstoupil jako vedlejší účastník také antimonopolní úřad. Poukazoval na údajná pochybení při vydání příkazů i provedení prohlídek. Zajištění listin ze správních spisů bez dodržení zákonných podmínek podle něj vedlo k porušení práv subjektů, jejichž zájmy úřad chrání.

Premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) chtějí po dovolené prezidentovi Miloši Zemanovi navrhnout odvolání Rafaje z funkce. Rafaj v prohlášení pro média uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Důvodem mají být mimo jiné Rafajovy kauzy z poslední doby.

Reklama

Doporučované